Samen 0164 stelt verkeersonveiligheid veelbesproken kruising aan de kaak

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Reinoud Krijnen is niet onder de indruk van de verkeersmaatregelen die het college voorstelde om de veiligheid op het kruispunt Zuiderdreef-Markiezaatsweg te verbeteren. Stoplichten zijn de enige echte oplossing, denkt hij. Of toch een rotonde…

Namens zijn partij Samen 0164 spreekt Krijnen het college aan op de maatregelen, bestaande uit een smiley die meldt of de maximum snelheid respecteert en het buiten gebruik stellen van een voorsorteerstrook om meer ruimte te geven aan auto’s op de middenstrook. Aan de hand van twee voorbeeldfoto's laat hij zien hoe gevaarlijk de situatie er soms is.

Onacceptabel

Het raadslid noemt de buiten gebruik gestelde voorsorteerstrook slechts een optisch element en wijst het college er nog eens op dat deze kruising wel is ingericht voor het gebruik van stoplichten. “De huidige situatie is onacceptabel”, schrijft hij. Die belemmert het fietsverkeer en maakt het bovendien onveilig. Op één van de meegestuurde foto's is te zien wat hij bedoelt: Als er achter de vrachtwagen een voertuig zou rijden, kan de fietser worden geschept. Dit wordt veroorzaakt doordat de auto’s helemaal tot aan de rand van de Markiezaatsweg moeten rijden om te kunnen oversteken en op dat moment blokkeren ze het fietspad.

Rotonde

Samen 0164 vindt dat -als er geen verkeerslichten komen- het fietspad dient te worden omgelegd, dusdanig dat ook langere vrachtwagens voorgesorteerd kunnen staan zonder fietsers te hinderen en het zicht op ander verkeer weg te nemen. Nog beter zou een rotonde zijn, stelt Krijnen. De kosten daarvan zijn echter nog vele malen hoger dus die optie is eigenlijk al afgewezen, al vindt raadslid Krijnen dit de meest toekomstgerichte oplossing, met name omdat er alleen maar verkeer bijkomt over de Markiezaatsweg.

Foto's: Samen 0164