Samen met Hart van Brabant één woningmarktregio

BERGEN OP ZOOM – Een nieuwe Woningwet gaat Nederland opdelen in regionale werkgebieden voor wooncorporaties. Bedoeling is dat iedere corporatie één regio krijgt als kernwerkgebied en dat er beter wordt samengewerkt om vraag en aanbod op de lokale samenleving af te stemmen. Gemeentes uit West-Brabant willen graag met Hart van Brabant één woningmarktregio gaan vormen.

De nieuwe wet stelt dat een woningcorporatie voortaan alleen nog in de toegewezen regio mag opereren. Als er nog bezit is buiten die grenzen mag dit worden onderhouden, maar daar verder ontwikkelen is uitgesloten. Dat pakt niet voor alle corporaties even gunstig uit en mede daarom willen de gemeentes in West-Brabant en  Hart van Brabant (regio's Waalwijk, Tilburg, Hilvarenbeek) samen gaan werken. Daarnaast zien de regio's veel overeenkomsten en voordelen in een gezamenlijke aanpak.

Corporaties aan zet

De gemeenten denken dat met deze indeling de gedeelde belangen het beste zijn gediend. Het voorstel is nu weggelegd bij alle betrokken woningcorporaties en huurdersorganisaties, ook die moeten er wat van gaan vinden. Daarna wordt het plan ingediend bij de Minister voor Wonen en Rijksdienst. Of Bergen op Zoom snel veel gaat merken van de wijzigingen valt te bezien.