Samen0164 stelt kritische vragen over kersteditie Foodstoet

Samen0164 stelt wat kritische vragen over de kersteditie van de Foodstoet. De organisatie herkent zich er absoluut niet is en betreurt dat het op deze manier wordt opgepakt door de politieke partij. (foto Foodstoet december 2019: © Corné de Weert, met vriendelijke toestemming)

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen weekend stond de december-editie van de Foodstoet op De Kaai. Het evenement werd helaas geplaagd door behoorlijk slecht weer maar was volgens veel bezoekers en deelnemers toch geslaagd. Desondanks heeft raadslid Reinoud Krijnen, van Samen0164, wat klachten verzameld.

Krijnen schrijft burgemeester en wethouders aan over onder meer de groeiende parkeerproblematiek in het Havenkwartier. Die was al flink gegroeid door de toename van Airbnb’s en horeca, stelt zijn partij. Wanneer de Gedempte Haven in beslag wordt genomen door evenementen is het nog lastiger een plekje te vinden.

Het raadslid geeft aan de Foodstoet zeker te waarderen en te snappen dat het De Kaai een mooie locatie is maar vraagt zich toch af of een meerdaagse happening als dit niet te lang en te veel overlast geeft. “In tegenstelling tot de Kiek-in-de-Pot is hier geen extra parkeervoorziening mogelijk. Wij willen graag weten of hier ook in het bestemmingsplan is voorzien.” Samen0164 wil tevens vernemen in hoeverre en door wie een en ander met de buurt is gecommuniceerd.

Verboden terrein

Een ander punt van kritiek van het raadslid is dat de openbare ruimte door de organisatie tot verboden terrein zou zijn verklaard. Bewoners zijn volgens zijn brief tegengehouden als ze met kun hond over het terrein wilden lopen. Namens hen wil Krijnen weten in hoeverre een organisatie daartoe het recht heeft, zeker als dit bij voorbaat niet bekend is gemaakt.

Reactie Foodstoet

Alma Wattimena, van de organisatie, reageert op punten die de partij aanhaalt: “Als je een vergunning krijgt voor een evenemententerrein mag je als organisatie inderdaad de spelregels bepalen. Het is alléén uit hygiëne-overwegingen dat honden niet welkom zijn, dat staat ook aangegeven bij de entrees. Verder houden we enorm van honden.”

Ze vertelt tevens dat er uitgebreid met de buurt is gecommuniceerd. In een brief werd exact uitgelegd hoe het zat met het afzetten van het terrein en dat was ruim tevoren aangegeven, ook met borden. Alles in goed overleg met Parkeerbeheer en de gemeente. “Daar zijn ze juist heel tevreden over de samenwerking en we hebben ook van bewoners alleen maar complimenten gekregen tot nu toe.” Er is juist alles aan gedaan met de buurt op goede voet te blijven, legt ze uit. “Iedereen kon ons ook altijd aanspreken, op wat dan ook. Jammer dat het zo moet.”