Santarun 2019 wordt weer feest van formaat

BERGEN OP ZOOM – Het lijkt nog ver weg maar over goed anderhalve maand rennen en lopen er weer honderden kerstmannen en -vrouwen door de Bergse binnenstad. De organisatie van de Santarun heeft er veel zin in en heeft ook weer vier mooie goede doelen uitgekozen die de opbrengst gaan krijgen.

Het is alweer de zesde editie, meldt medeorganisator Joris Völker. Hij was vorig jaar eigenlijk van plan zijn kerstmuts aan de wilgen te hangen maar heeft nog zo veel plezier aan het op touw zetten van het evenement, dat ie overstag ging en toch weer mee is gaan helpen. “We hebben het programma al zo goed als rond”, vertelt hij. “Het wordt op 21 december weer één groot feest in de stad.”

Vrolijke tocht

Natuurlijk zijn de start en finish opnieuw bij de ijsbaan. “De samenwerking met die mensen is perfect”, klinkt het enthousiast. “En we hebben in de route maar liefst elf tussenstops. Altijd leuk, zo’n Bergs getal.” Locaties waar deelnemers onder meer worden onthaald onderweg zijn het Spuihuis, café Krijnen, La Pucelle, de oliebollenkraam, Multivlaai en De Saeck. En wederom komt er een groot luchtkussen onder de gevangenpoort, mogelijk gemaakt door Rotary Brabantse Wal. Een vrolijke tocht door het centrum en Havenkwartier dus, waar de organisatie in ieder geval erg enthousiast over is.

Feestelijk beginnen en eindigen

Na de run is het zéker niet klaar, weten eerdere deelnemers. Er volgt altijd een slotfeest dat inmiddels naam heeft gemaakt, met als vast element DJ Alex en dit jaar als terugkerend succesnummer de band Helemaal Top, die de tent vorig jaar op z’n kop kreeg. Voor dat alles echter, als begin van het evenement, is er de al even bekende warming up. Ook daar zien we een gezicht terug dat eerder z’n opwachting maakte. Huub Hangop gaat opnieuw de honneurs waarnemen en krijgt daar deze keer hulp bij van Boogie Down. Het startschot komt wederom uit het kanon van de Borgerij en de drumband zal er ook weer staan. “Deze keer maar liefst met veertig man sterk!” Joris heeft er duidelijk nu al zin in.

Mooie bestemming voor de opbrengst

Zoals altijd gaat de opbrengst naar goede doelen. Vorig jaar schoot het in alle jaren opgehaalde totaalbedrag de 40.000 euro voorbij en dit jaar wordt er alles aan gedaan om richting de 50.000 te komen. Rotary afdelingen Noord en Brabantse Wal hebben samen organisaties uitgekozen die de opbrengst van dit jaar in ontvangst mogen nemen. Daar zit opnieuw de Leuke Dingen Dag bij omdat die echt iets bijzonders weet te doen voor zieke kinderen. Ook voedselbank Goed Ontmoet kan rekenen op een bijdrage, net als Faces to Graves dat de verhalen van en over gesneuvelde Engelse en Canadese militairen levend houdt. Als vierde is gekozen voor tamboerkorps Odiles Rapid, dat een aantal oude trommels wil kunnen restaureren.

Mee weten over de Santarun? Kijk eens op de website of Facebook.