Schilderij Mart Franken uit Rijksmuseum nieuwe aanwinst Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM / AMSTERDAM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Dit schilderij van Mart Franken, een portret geïnspireerd op het werk van de grote meester Rembrandt, is sinds kort te zien in het Markiezenhof. Het werd ooit meegenomen naar het programma Tussen Kunst & Kitsch, waar zelfs gedacht werd dat het een onbekend werk van de meester zelf was. Bovendien was het doek te zien in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in 2019. Het Markiezenhof heeft het portret onlangs aangeschaft, voor de nieuwe vaste opstelling.

Het naamloze doek van Mart Franken was te zien op de eregalerij van het Rijksmuseum. ‘Lang Leve Rembrandt’, die werd gehouden in de Philipsvleugel van het Amsterdamse museum. Hier waren kunstwerken tentoongesteld geïnspireerd op de grote schilder, wiens 350ste sterfdag werd herdacht.

Mart Franken maakte het werk jaren geleden tijdens een cursus ‘oude technieken’, om zijn leerlingen te laten zien hoe je een oude meester kunt namaken. Om het doek oud te laten lijken werd de achterkant door Mart bewerkt met thee en houtskool. Het is een doek met een verhaal in alle opzichten. Een leerling nam het schilderij mee naar het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. Er werd toen zelfs gedacht dat het om een onbekend werd ging van de 19e-eeuwse meester zelf. Mart Franken kan er natuurlijk om lachen, zeker omdat het op dat moment pas drie weken oud was.

Nieuwe aanwinst Markiezenhof

Het werk zonder titel, is onlangs aangeschaft door het Markiezenhof. “Wij willen het  schilderij een mooie plek geven in de nieuwe vaste opstelling”, aldus Jesse van Tetterode, projectleider van het Markiezenhof. Binnen het concept ‘Publiek Geheim, Geheim Publiek’ past het portret perfect, vindt het museum. Je kunt het schilderij van Mart nu bewonderen in de Hofzaal van het Stadspaleis. In november volgend jaar is het werk te zien in de Blauwe zaal van het museum, deze ruimte wordt dan feestelijk heropend.