Schoolkantine Challenge van start op scholen voortgezet onderwijs en MBO Bergen op Zoom

Bedenk een lekkere, gezonde en duurzame snack voor jouw schoolkantine. Met die vraag gaan Brabantse jongeren de komende maanden aan de slag. Tijdens de Dutch Food Week op 10 oktober is de officiële start van de Schoolkantine Challenge. Een initiatief van het programma Jong Leren Eten.

Na een succesvolle start in Flevoland vorig jaar, kunnen nu ook Brabantse leerlingen uit het voortgezet onderwijs en studenten uit het mbo meedoen aan de wedstrijd. De winnaars krijgen een kookworkshop aangeboden waarin ze samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de hele school.

Zet jongeren aan het roer van hun eigen kantine
Voor iedere school is het een uitdaging: hoe zorg je voor een kantine met een gezond aanbod van producten, zodat leerlingen en studenten niet massaal op jacht gaan naar ongezonde snacks buiten school? Ook onder jongeren groeit het bewustzijn over gezondheid en dat gezonde voeding hierin een cruciale rol speelt. Daarom deze Schoolkantine Challenge. Het wordt tijd dat jongeren een vinger in de pap krijgen.

Winnaars worden bekend gemaakt op de Dag van de Gezonde Schoolkantine 
Tijdens de Schoolkantine Challenge bedenken de leerlingen een gezonde snack. Ook onderzoeken ze de haalbaarheid en de kosten. Daarnaast bedenken ze een manier om de snack succesvol te lanceren. Ze kunnen tot 24 februari 2023 hun ideeën indienen via de website van Jong Leren Eten. De inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld en de winnaar wordt op 16 maart 2023, op de Dag van de Gezonde Schoolkantine, bekendgemaakt.

Voedselopdracht van Jong Leren Eten
Jong Leren Eten heeft de toekomstdroom dat elke school een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine heeft met een toegankelijk en betaalbaar aanbod waar de Schijf van Vijf het uitgangspunt is en de focus meer ligt op plantaardig, seizoensgebonden, lokaal en verspillingsvrij. Deze Schoolkantine Challenge is tot stand gekomen dankzij het programma Jong Leren Eten en wordt voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar deden er al 200 Flevolandse leerlingen mee. Dit jaar wordt de challenge ook in Brabant georganiseerd en zijn het Voedingscentrum en Provincie Noord-Brabant als partner betrokken.