Sint Sebastiaangilde Essen bemachtigt Zilveren Pijl

BERGEN OP ZOOM – Zondag hield schutterijgilde 'Sint Sebastiaan' uit Bergen op Zoom de jaarlijkse verschieting van de Zilveren Pijl. Het gelijknamige gilde uit het Belgische Essen wist deze trofee binnen te halen. De verschieting had plaats bij het gildehuis Eigen Haard in Nieuw-Borgvliet. Meer dan zeventig handboogschutters hadden zich ingeschreven voor dit kampioenschap.

De traditie gaat terug tot de tijd van de gilden, die tot 1795 bestonden. Boogschieten was in die tijd nog een beroep en de beoefenaars waren verenigd in een gilde, met Sint Sebastiaan als beschermheilige. Het gilde beschikte eeuwenlang over een eigen kapel in de Grote Kerk, die na de restauratie in 1987 weer in gebruik is genomen.

Ravelijn

Jarenlang was het Ravelijn de locatie voor de verschieting van de Zilveren Pijl maar het vestingwerk ondergaat een langdurige restauratie. Naar verwachting zal deze volgend jaar voltooid zijn en kan het gilde terugkeren naar het vaste honk.

Op de foto's: Een handboogschutter in actie (archieffoto); de Gildekapel in de Grote of Gertrudiskerk in Bergen op Zoom (Foto: St Sebastiaansgilde).