Slag om de Schelde wordt grote Nederlandse oorlogsfilm

AMSTERDAM – Productiebedrijf Levitate Film heeft woensdag bekend gemaakt bezig te zijn met de voorbereidingen voor een film over de Slag om de Schelde. Er wordt al gesproken over ‘de grootste Nederlandse speelfilm in tien jaar tijd’.

Het oorlogsdrama wordt geregisseerd door Matthijs van Heiningen jr. die onder meer naam maakte met de Amerikaanse horror-prequel ‘The Thing’ uit 2011. Er wordt al volop gecast voor de rolprent, waarvoor de opnames dit najaar plaatsvinden. Producent Alain de Levita werkte samen aan het project met acteur Mark van Eeuwen, en belooft "één van de duurste Nederlandse films ooit." Voorlopige schatting: 15 miljoen euro.

Jonge mensen

Het scenario van Paula van der Oest stelt drie jonge mensen centraal die elkaar tegenkomen: een Nederlandse jongen die vecht voor de SS, een Zeeuws meisje uit het verzet en een Engelse piloot. De makers hopen met die insteek vooral ook jongeren aan te spreken en ze een duidelijk beeld te geven van de Tweede Wereldoorlog. Voor de rol van de piloot wordt een internationale naam gezocht, meldt het productiebedrijf. De film, die mede wordt gefinancierd door de Evangelische Omroep, moet in 2020 in de bioscoop te zien zijn.

Stockfoto: Pixabay