Slechtziende Bergenaar geweigerd bij stembureau

BERGEN OP ZOOM – Woensdagmorgen ontstond op het stembureau bij basisschool De Kreek een vervelende situatie toen een slechtziende man niet mocht stemmen omdat zijn partner hem daarbij moest helpen. Inmiddels heeft hij hiervoor al excuses ontvangen van wethouder Patrick van der Velden.

“Het is nooit leuk om gediscrimineerd te worden voor iets waar je niet om gevraagd hebt…”, schrijft Bergenaar Bart Langenberg op Facebook. Hij is slechtziend en het lukt zonder hulp dus niet om een stembiljet in te vullen. Daarom wilde hij samen met zijn partner het stemhokje in, wat wettelijk ook is toegestaan. Blijkbaar was dat echter niet bekend bij de vrijwilligers van het stembureau, hij werd tegengehouden.

Boos

Boos verliet de Bergenaar de betreffende stemlocatie. Hij vond echter wel dat hij zijn democratische recht moest kunnen uit uitoefenen en deed een nieuwe poging in de sporthal aan de Boulevard, waar het geen probleem was. De boosheid was echter groot, dus Langenberg maakte er een Facebookbericht van en dat heeft heel wat steunbetuigingen en reacties losgemaakt. Het kwam ook wethouder Patrick van der Velden ter ore en die heeft direct contact gezocht.

Gemeentewoordvoerder Erwin Stander vertelt: “De wethouder heeft natuurlijk excuses gemaakt voor deze vervelende situatie en die zijn gelukkig aanvaard. Dit had niet mogen gebeuren maar meneer Langenberg was al weg bij dat stembureau voordat we er met hem over in gesprek konden gaan. Gelukkig heeft hij wel elders gestemd.” Volgens Stander wordt in de trainingen die mensen krijgen voor het werken bij een stembureau wel aandacht besteed aan regels omtrent mensen met beperkingen. CDA-raadslid Stefaan Verheugt geeft op Facebook aan inmiddels vragen te hebben gesteld over de gang van zaken.

Afbeelding: PXhere