Sloopwoningen Goudbaard blijven tóch behouden

Op deze plankaart is te zien welke woningen het zwaarst door de brand getroffen zijn: de twaalf flats in het 'rode segment' zijn ernstig aangetast maar kunnen alsnog behouden blijven. De bewoners van deze 12 appartementen -en van de 16 aangrenzende woningen in het 'oranje segment'- moesten verhuizen. Bij 38 flats in het 'groene segment' is beperkte schade. Hier konden de bewoners vijf weken na de brand terugkeren. (Illustratie: Stadlander)

BERGEN OP ZOOM – Voor twaalf door brand getroffen flatwoningen in de Goudbaard blijkt sloop bij nader inzien niet nodig. Dit nieuws maakt woningcorporatie Stadlander vandaag bekend. Door 'innovatieve beton- en staalhersteltechnieken' zouden de twaalf woningen direct boven de toenmalige brandhaard tóch behouden kunnen blijven. Een hevige brand op het parkeerdek maakte afgelopen oktober een groot deel van de flats onbewoonbaar. Daardoor moesten 28 huishoudens op zoek naar een nieuwe woning; de overige 38 huurders en hun gezinnen konden na vijf weken weer terugkeren.

"Op het eerste gezicht leek het dat de twaalf appartementen direct gelegen boven de felste brandhaard in de parkeergarage als verloren moesten worden beschouwd", meldt woordvoerder Bert Janssen van de woningcorporatie. "Zorgvuldig  onderzoek leert dat dankzij innovatieve beton- en staalhersteltechnieken de draagconstructie kan worden gerepareerd en dat de door de hitte op de begane grond ingezakte vloer kan worden hersteld." Het is de uitkomst van "verschillende uitgebreide en aanvullende onderzoeken", waarbij de diverse betrokken partijen het uiteindelijk eens zijn geworden over de aanpak: de specialisten en bouwkundigen, de schadeverzekeraar en Stadlander.

Reparatie pilaarondersteuning draagconstructie

In de tweede helft van mei wordt gestart met het inrichten van de bouwwerkplaats, laat Stadlander weten.  "Om de veiligheid van de werklieden te waarborgen, moet het constructief herstelwerk in de parkeergarage in een specifieke volgorde achter elkaar worden uitgevoerd. Het zijn vooral de ondersteunende pilaren in een deel van de parkeergarage die hersteld moeten worden. Het raamwerk van de draagconstructie waar de appartementen op rusten, blijkt bij nader inzien beperkt te zijn aangetast."

Drie appartementen volledig gestript

Drie van de vier appartementen op de begane grond boven de hevigste brandhaard in de parkeergarage zullen van binnen compleet worden gestript: "De keukens, toiletten en badkamers, binnenmuren, dekvloeren en vloerverwarming in deze drie  appartementen zullen worden gesloopt en vervangen. Voor alle twaalf appartementen geldt dat de nutsleidingen van gas, water en elektriciteit tot in de individuele meterkasten worden vervangen." Dit is volgens de woningcorporatie óók van toepassing op de gesmolten rioleringsbuizen tegen het plafond in de parkeergarage. "Daarnaast zullen er herstelwerkzaamheden aan de galerij op de begane grond moeten worden uitgevoerd. De door roet vervuilde buitengevel zal over de eerste twee woonlagen aan de achterzijde van het appartementencomplex worden vervangen. De steenkorven worden over de gehele lengte leeggehaald en vervangen."

Negentien parkeerplaatsen vóór de zomer in gebruik

Stadlander verwacht de herstel- en schoonmaakwerkzaamheden in het vierde kwartaal van dit jaar te kunnen afronden. Daarbij worden de reeds teruggekeerde bewoners van de overige appartementen maandelijks geïnformeerd over de voortgang. De verwachting is, dat negentien parkeerplaatsen in de parkeergarage nog vóór de zomervakantie weer in gebruik kunnen worden genomen "om de parkeerdruk in de omgeving te verlichten."