Smakelijke Vastenavendverhalen voor nieuw Bergs kookboek gezocht

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Een kookboek met Vastenavendgerechten en bijbehorende smakelijke verhalen, dat is er nog niet. Maar daar komt verandering is als het aan ’t Allef Gare Genootschap/Genietschap ligt. Het bonte gezelschap gaat er nog vóór deze Vastenavend werk van maken.

Vastenavend vindt natuurlijk voor een groot deel plaats in de cafés en op de straten van de binnenstad en het Havenkwartier, maar er komt meer bij kijken. Eromheen leeft ook een hele eetcultuur. Van een zakje met eigengemaakte ‘ballekes’ mee tot voor of na het dweilen samen eten, vaak met hele gezelschappen. Er zijn heel wat tradities in kleine kring, die alles te maken hebben met samen smullen. Er horen ook veelal vaste gerechten bij en soms speciale recepten.

Smakelijke verhalen

Ook op ander vlak kent het feest volop eetmomenten, tradities en adresjes. Leuk is ook dat die voor iedereen anders zijn. De hamburgers bij een bepaald café, de snert na de optocht, de boerenkool van de Boeremaaltijd: de lijst is lang. En ‘t Allef Gare Genootschap/Genietschap wil er zo veel mogelijk van verzamelen. Het moet een boek worden dat nog dit jaar, op 11-11 wordt gepresenteerd, met daarin de verhalen achter allerlei Vastenavend- eetmomenten én de bijbehorende recepten. Het gaat Allef Gaar heten en iedereen die denkt er een leuke bijdrage aan te kunnen leveren wordt verzocht dat zo snel mogelijk te melden aan de makers. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@allefgaar.nl of via de kersverse Facebookpagina die er voor is klaargestoomd.