SP stelt vragen aan staatssecretaris over relatie Philip Morris en gemeente

BERGEN OP ZOOM / DEN HAAG – De 'schimmige relatie' die de gemeente zou hebben met tabaksgigant Philip Morris blijft de gemoederen bezig houden. Na een recent artikel van platform Follow The Money werd Bergen op Zoom weer even landelijk nieuws. Inmiddels heeft de SP vragen gesteld aan de staatssecretaris.

De omschrijving 'schimmig' wordt door Follow The Money herhaaldelijk gebruikt omdat de gemeente Bergen op Zoom geen duidelijkheid zou willen geven over de mate en wijze van samenwerken met Philip Morris. In de via een lang Wob-traject verkregen stapel van ruim 1300 pagina's aan documenten is heel veel weggelakt en enkele interne memo's die er eerst wel waren bleken later ineens kwijt, aldus de website in een recent vervolg op het eerdere artikel. Hierin wordt ook lokale media de maat genomen. Die zouden fungeren als spreekbuis van de gemeente, aldus Follow The Money.

Vragen aan staatssecretaris

Het begon allemaal met de Onderzoeksredactie Tabak (ORT), die in 2017 research deed naar banden tussen de overheid en tabaksindustrie. Daarbij kwam ook Bergen op Zoom in beeld. Na de publicatie die Follow The Money op 21 juli online zette werd het even landelijk een issue. De nodige nieuwsplatforms namen het verhaal over. De gemeente sprak nog datzelfde weekend zo'n beetje alle bevindingen tegen. Het meeste zou onwaar zijn en de rest overdreven. Desondanks heeft Henk van Gerven, Kamerlid voor de SP, inmiddels een aantal schriftelijke vragen gesteld aan Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Te ver gegaan

De SP wil weten wat de staatssecretaris vindt van de uitkomsten van het onderzoek. Uit de vraagstelling blijkt dat er voor deze partij geen enkele twijfel is: Bergen op Zoom is te ver gegaan in het willen 'pleasen' van de multinational. De gemeenteraad heeft voor Philip Morris gelobbyd, ambtenaren zijn met personeel van Philip Morris op bezoek zijn geweest bij een EU-instelling, de gemeente zich heeft ingezet voor het zoeken van huurders voor leegstaande panden van Philip Morris en de burgemeester zich heeft geleend voor sluikreclame. Dat schrijft Van Gerven namens zijn partij en hij vraagt van de staatssecretaris een uitspraak over in hoeverre dit in conflict is met de regels die overheden aan dienen te houden bij hun contacten met de tabaksindustrie.

Memo's

De SP vindt bovendien dat de memo's alsnog boven tafel moeten komen en wil weten of Blokhuis daar ook zo over denkt. “Wat gaat u doen wanneer de memo’s niet volledig worden vrijgegeven?', vraagt de SP'er in zijn brief. Tevens vraagt zijn partij zich af of de staatssecretaris de mening deelt dat er geen goede controle kan plaatsvinden als gemeenten geen volledige openbaarheid geven over interne memo’s, terwijl dit wel verplicht is.

Stockfoto: Pixabay / Niek Verlaan