SP wil rem op grote winsten aantal zorgaanbieders

BERGEN OP ZOOM – Het was landelijk nieuws: Er worden miljoenen euro’s zorggeld aan van alles besteed maar niet aan het verlenen van zorg. De SP nam er kennis van dat ook een aantal Berge zorgaanbieders op een lijst met verdacht hoge winsten staan en stelt het lokaal aan de kaak.

“Geld voor zorg moet naar zorg en niet naar winsten”, stelt SP-raadslid Theo de Jong. Aanleiding voor de vragen die zijn partij stelt aan het college zijn uitkomsten van onderzoek dat het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) deed, samen met Reporter Radio en Follow the Money. Niet alleen bleek dat veel budgetten niet aan directe zorg worden besteed, teven ontstond zo een lijst met Nederlandse zorgorganisaties met opvallend hoge winsten. Daarop staan ook drie Bergse namen, meldt de SP.

'Megawinsten'

De Jong: “Het is absurd dat geld voor zorg niet naar de zorg gaat maar naar extreme winsten. Zorginstellingen worden gerund als commerciële bedrijven. Maar ze vergeten dat ze bestaan om voor mensen te zorgen. Zorg waar wij met zijn allen voor betalen.” Terwijl er volgens zijn fractie “megawinsten” worden gemaakt, dreigen er kinderen, mensen met een beperking en ouderen de dupe te worden. Wat de SP betreft stopt dit per direct.

Het college wordt opgeroepen uit te zoeken hoeveel zorggeld er in Bergen op Zoom wordt uitgekeerd als winst. Tevens willen de socialisten zo snel mogelijk een plan zien dat er voor moet zorgen dat dit geld weer aan zorg wordt besteed. “Zeker met de tekorten op het budget voor de WMO en de Jeugdzorg is dit belangrijk”, aldus de SP-voorman.

Stockfoto: PXhere