Spado als eerste Bergse sportclub gecertificeerd voor gezonde kantine

BERGEN OP ZOOM – De jaarlijkse zomerborrel van Spado had donderdagavond al vooraf een feestelijk tintje. De club kreeg een vaantje overhandigd van de FitFabriek, omdat de kantine een zilveren certificering toegewezen kreeg van het landelijke initiatief Jongeren op Gezond Gewicht.

Voorheen heette de toekenning Gezonde Sportkantine, nu is dat Team:Fit. De oude benaming maakt wat beter duidelijk waar het om gaat. Vaak hebben die plekken niet per se de beste reputatie als het om verantwoorde voeding en dranken gaat en dat moet anders, zeker voor kinderen.

Het schijnt in de atletiekwereld overigens mee te vallen, weet Mireille Hoetelmans. Ze is beheerder van de Spado-kantine en merkt dat veel clubleden niet alleen hun sport maar ook hun gezondheid best serieus nemen. “Toch wilde ik het aanbod een upgrade geven, toen ik aan deze uitdaging begon. Sommigen verklaarden me voor gek maar het bleek al snel dat veel leden gretig gebruik maken van het gezondere assortiment.”

Gratis fruit

Ze vertelt ook dat enige tijd geleden, al voordat de certificering zelfs maar ter sprake was geweest, het besluit viel om gratis fruit aan te gaan bieden. Onder meer om de kinderen op het sportveld en de tribune wat vaker binnen te krijgen, met vaak in hun kielzog de ouders. Want wie wil er nou geen lekkere gezonde snack die ook nog eens niets kost? Spado-voorzitter Jacques van Gool vult aan: “Dat paste ook prima in de nieuwe statuten en het bijbehorende huishoudelijk reglement, dat we als bestuur hebben opgesteld onlangs. We willen een gezellige maar ook gezonde en verantwoorde club zijn.”

Trots

In Bergen op Zoom worden de beginselen van Jongeren op Gezond Gewicht gepromoot en vorm gegeven door de FitFabriek, tijdens de uitreiking vertegenwoordigd door Niels Quispel en Victor Bester. Zij brachten Spado in contact met Team:Fit en wezen op de mogelijkheid een certificering te behalen. Dat kan in de categorieën brons, zilver en goud. Spado heeft meteen ingezet op zilver en dat ook behaald. Daarmee is het niet alleen de eerste vereniging in Bergen op Zoom die echt een medaille behaalt maar ook één van de slechts drie Nederlands atletiekclubs die tot nu toe zilver wisten te halen. Reden dus voor trots, bij Spado én bij de FitFabriek, omdat Bergen op Zoom weer een beetje gezonder is hiermee.