Spannende avonturen in stripvorm in en om het Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM – Striptekenaar-cartoonist Wouter Goudswaard vond het een hele uitdaging. Hij kreeg de vraag of ie een heus stripalbum wilde maken over Het Markiezenhof en het moest vooral een spannend verhaal worden. Gelukkig zei hij ja, vindt ie achteraf zelf ook, om meerdere redenen.

Het verhaal gaat over Jakob, een jongen die in het begin van de zestiende eeuw leeft in Bergen op Zoom. Hij is ontzettend nieuwsgierig naar wat er zich nou eigenlijk in zo’n hof afspeelt en weet ongemerkt binnen te komen. Althans, totdat hij oog in oog staat met Jan III. Die zet hem er echter niet uit, hij neemt de jonge avonturier juist in vertrouwen. Jakob krijgt te horen dat er rovers uit zijn op de schatten van de Heer van Bergen en gaat hem helpen dat te voorkomen. Het lijdt tot de nodige spannende avonturen.

Met respect voor het verleden gemaakt

Wouter werd door de Stichting Vrienden van het Markiezenhof gevraagd dit album te maken. “Ze wilden eens een jonger publiek bereiken en aansluiten bij het storytelling-idee waarmee het Markiezenhof steeds meer bezig is”, vertelt hij. “Ik heb eerst een gesprek gehad met mensen van die stichting en het Markiezenhof over wat in grote lijnen het idee was. Daarna heb ik vooral geregeld contact gehad met stadshistoricus Yolande Kortlever. Een aantal historische gegevens wilde ik wel kloppend hebben.” Hij vertelt dat de zwart-witte vloer en imponerende haard in de Hofzaal er in die tijd bijvoorbeeld nog niet waren, dus mochten ze ook in zijn tekeningen niet voorkomen natuurlijk.

'Mysteries genoeg, in en om dat Markiezenhof'

Het nieuwe album is niet helemáál een typische Goudswaard geworden. De maker legt uit: “De nadruk ligt wat meer op spanning en iets minder op humor. Dat wijkt wel af van mijn normale werk. Al zitten er zeker grappen in.” Wat ie zelf het leukste vond aan het maken ervan? “Het verhaal bedenken en de research. Ik heb daarmee toch een hoop ontdekt over dat Bergse stadspaleis. En die mix tussen fictie en feiten in een verhaal gieten maakte het toch wel heel spannend.” Het was zelfs nog een hele opgave om het bij de 28 pagina’s te houden die hij tot z’n beschikking had, zegt hij eerlijk. En het smaakt naar meer! Hij zou best een vervolg willen maken. Wouter: “Er zijn volop mysteries te ontdekken in die lange geschiedenis van het Markiezenhof. In die zin zou ik nog wel even verder kunnen.”

Het stripalbum 'Jakob en de Lakenschuilers' is verkrijgbaar bij boekhandels Van der Kreek en Quist, bij VVV De Brabantse Wal en aan de balie van het Markiezenhof. De winkelprijs is 9,95 euro en de opbrengst komt ten goede aan de Stichting Vrienden van het Markiezenhof.