Speedy Haarcosmetica al 40 jaar garant voor vakkennis in kappersbenodigdheden

BERGEN OP ZOOM – Langs de rand van het stadscentrum, aan de Antwerpsestraat, is al 40 jaar een zaak met kappersbenodigdheden te vinden. Speedy Haarcosmetica bedient hier de nodige vakbekwame kappers uit de gehele regio, maar tevens veel particuliere klanten die graag professionele producten gebruiken. Een hele mijlpaal tegenwoordig, zo’n jubileum.

Door: Mireille Hoetelmans

Speedy Haarcosmetica opende in 1976 haar deuren, aan diezelfde Antwerpsestraatweg. Klanten die er al wat langer komen weten nog dat de shop schuin tegenover de huidige locatie gevestigd was. Marcella van Broekhoven maakte twaalf jaar geleden haar intrede in deze winkel, om het twee jaar later over te nemen. Toen de kans zich voordeed om het schitterende pand op nummer 4 te kopen, verhuisde Speedy Haarcosmetica naar de overkant. Op dit adres kon ook Marcella’s partner Ted zijn kapsalon vestigen en hier kreeg de winkel een geheel eigen ‘look and feel’. Na acht jaar weten de meeste mensen al niet beter meer; Speedy zit op nummer 4.

Adviseren is leuk

Marcella is gediplomeerd kapster maar vond het adviseren van collega’s een mooiere uitdaging dan zelf in een salon staan. “De ontwikkelingen in de branche volgen elkaar in hoog tempo. Die breng ik graag over aan de mensen die het in de praktijk toepassen en daar echt werk van maken”, vertelt ze. “Wij bezoeken alle vakbeurzen en volgen geregeld kleurcursussen, zodat we in de winkel over ieder product de juiste informatie kunnen geven.”

Niet bang voor internet

Dat er veel te vertellen valt, wordt al snel duidelijk wanneer je in de winkel rondkijkt. Duizenden tubes, flacons, flesjes en ander producten vormen een uitgebreid aanbod dat heel wat vakkennis vereist. Toch raken mensen hier niet snel verloren, vertelt Marcella: “Iedere vaste klant kent hier de weg en ik weet ook precies met welk product zij werken. Je kent je bezoekers vaak al even. Juist die persoonlijke contacten maken mijn werk bijzonder leuk en hebben er mede voor gezorgd dat we dit jubileum mogen vieren.” De onderneemster is er terecht trots op dat ze het nog altijd wint van veel online aanbieders, door oprechte service te geven. “Deze producten zijn vast bijna allemaal ergens op internet te vinden, maar voor service en advies over het gebruik hoef je daar niet te zijn. Hier is dat vanzelfsprekend. Ik leg alles met alle plezier uit, in begrijpelijke taal voor iedere gebruiker.”

Toekomst

Voorlopig denkt Marcella zeker niet aan stoppen; “Het is nog altijd veel te leuk! Ik pik trends vroegtijdig op en vind het mooi om te zien hoe die zich verder ontwikkelen. Dat blijft iedere keer weer interessant. Daarnaast kijk ik serieus iedere dag weer uit naar de leuke ontmoetingen in de winkel. Dat geeft meer dan genoeg energie om door te gaan tot aan mijn pensioen hoor.”