Staatssecretaris tikt gemeente niet op vingers inzake Philip Morris

BERGEN OP ZOOM / DEN HAAG – Onlangs stelde SP-kamerlid Henk van Gerven vragen aan staatssecretaris Paul Blokhuis over de vermeende vergaande contacten tussen Philip Morris en de gemeente Bergen op Zoom. Het heeft niet geleid tot bijvoorbeeld reprimandes.

Blokhuis laat in z’n antwoord weten kennis te hebben genomen van de berichten dat de gemeente Bergen op Zoom al heel lang intensieve contacten onderhoudt met tabaksfabrikant Philip Morris. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageert op vragen die SP’er Van Gerven stelt, maar geeft nergens aan te vinden dat de gemeente zich niet aan geldende regels heeft gehouden.

“Uitgangspunt van de Nederlandse overheid is dat geen contact met de tabaksindustrie plaatsvindt tenzij dat noodzakelijk is in verband met uitvoeringstechnische kwesties die rijzen bij vastgesteld beleid, meldt Blokhuis. Hij geeft aan te verwachten dat Bergen op Zoom transparant is over contacten met de industrie. Zijn ministerie heeft een en ander besproken met de gemeente en neemt genoegen met de uitleg die is gegeven. Contacten die de afgelopen jaren met Philip Morris hebben plaatsgevonden waren in het kader van het behouden en creëren van werkgelegenheid in de regio. Het is in eerste instantie aan de gemeenteraad om te controleren of een college en gemeente zich houden aan de regels, aldus de staatssecretaris.

Achtergehouden informatie

Over de vraag of er niet meer vrijgegeven zou moeten zijn van de informatie in relevante documenten is het antwoord van Blokhuis ook duidelijk. Zolang dit de Wet openbaarmaking van bestuur niet in de weg staat wel. Zijn ministerie ziet geen aanleiding aan te nemen dat dit niet voldoende is gebeurd. Punt van kritiek zou nog één aspect van de achtergehouden informatie kunnen zijn. Omdat er geen interne memo’s zijn vrijgegeven is niet vast te stellen of daar dingen in staan die niet door de beugel kunnen, laat de bestuurder weten. Hij geeft echter nergens aan te vinden dat hier conclusies aan verbonden moeten worden.

De brief van staatssecretaris Blokhuis downloaden (pdf) kan via deze webpagina.

Stockfoto: Pixabay / sipa