Stadlander ontvangt duurzaamheidsprijs Groene Pluim

Directieleden Marc van der Steen (met bloemen) en Marco Bakx hebben vrijdagmiddag de Groene Pluim ontvangen. Het bijbehorende ereteken is hen opgespeld door Ed Nijpels, de huidige voorzitter van het landelijk klimaatberaad. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Woningcorporatie Stadlander heeft vrijdagmiddag de Groene Pluim ontvangen, een prijs die jaarlijks door werkgeversorganisatie VNO/NCW wordt uitgereikt aan het meest duurzame bedrijf in West-Brabant. Directieleden Marc van der Steen en Marco Bakx ontvingen de prijs uit handen van Ed Nijpels, de huidige voorzitter van het landelijke klimaatberaad en voormalig VVD-minister van milieuzaken (VROM). De uitreiking van de Groene Pluim vond plaats tijdens de ProefMei College Tour in het Suikerlab,

Het is de vijfde maal dat de Groene Pluim is overhandigd. Ook in voorgaande jaren zijn in Bergen op Zoom gevestigde ondernemingen in de prijzen gevallen, waaronder Ricoh Europe en schildersbedrijf Lindhout. Juryvoorzitter Peter van den Eijnden merkte op, dat de genomineerde ondernemingen zijn getoetst aan een viertal zogeheten 'Sustainable Development Goals', de zeventien duurzaamheidsdoelen die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld voor de wereldwijde duurzaamheidsagenda naar 2030. Het gaat om de goals acht (sociaal beleid), twaalf (duurzaam produceren), dertien (klimaat) en zeventien (delen van kennis en ervaring).

Grote verrassing

Directeur Van der Steen is zichtbaar verguld met de prijs die voor hem als een volkomen verrassing is gekomen. "Nee, we hadden het niet zien aankomen", moet hij na afloop van de uitreiking toegeven. "Het is een hele eer om de Groene Pluim te mogen ontvangen. Stadlander is al vijf tot zes jaar bezig met de verduurzaming van het vastgoed. We hebben zo'n 15.000 woningen op de Brabantse Wal en op Tholen en we staan voor een enorme opgave." De prijs is weliswaar toegekend aan Van der Steen en Bakx, maar is bedoeld voor de gehele organisatie. "Want dit hebben we uiteraard sámen bereikt, met de vele medewerkers en niet te vergeten óók onze huurders." Het prijsschildje dat bij de Groene Pluim hoort zal binnenkort bij de ingang van het Stadlanderkantoor worden aangebracht, zo belooft Van der Steen. "Iedereen mag zien dat wij dit bereikt hebben en waar we maatschappelijk voor staan."

Brabantse Wal zónder Steenbergen

De jury heeft bij de toekenning van deze editie van de Groene Pluim bewust gekeken naar de Brabantse Wal als vernieuwende en innovatieve regio op duurzaamheidsgebied. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van de gemeenten Woensdrecht en Bergen op Zoom. Zo gaf de Woensdrechtse beleidsambtenaar Sven Willemse van bedrijventerrein Aviolanda nog een presentatie over het ICAReS-project, waarbij drones worden ingezet voor landbouw, water- en natuurbeheer. Grote afwezige was de gemeente Steenbergen. De Bergse wethouder Andrew Harijgens sprak daarover na afloop zijn diepe teleurstelling uit. "Juist bij zo'n belangrijk thema als de Groene Pluim is het extra belangrijk om als Brabantse Wal-gemeenten gezamenlijk op te trekken."