Stayokay tijdelijk overgenomen door MBO en HBO leerlingen

BERGEN OP ZOOM – Tot en met 2 december is Stayokay Bergen op Zoom in handen van leerlingen van TIO, een school voor onder meer hotel en eventmanagement.  Ze komen uit Rotterdam en Amsterdam en zijn hier met een team van 80 personen neergestreken om hun opleiding in de praktijk te brengen.

Door: Mireille Hoetelmans

Sinds 2007 wordt Stayokay in de laatste week van november ter beschikking gesteld aan deze onderwijsinstelling. De leerlingen krijgen bij aanvang van het nieuwe lesjaar als project de opdracht om de hele bedrijfsvoering voor een week te organiseren. Ze moeten zelfs met een brief én een pitch solliciteren op de in te vullen functies. En werkelijk álle ook in de dagelijkse praktijk voorkomende werkzaamheden dienen ingevuld te worden, van general manager tot financiën of PR, en van afdelingsmanager tot werken in de keuken of de bediening. Er worden op die wijze vijf Stayokay vestigingen in Nederland tijdelijk ‘overgenomen’ en Bergen op Zoom is er één van.  

“Op zondagavond hebben wij de sleutel overhandigd aan de TIO studenten”, vertelt Jorn Huismans. Hij is er normaal gesproken algemeen assistent maar moet nu even pas op de plaats maken. Op vrijdag 2 december om acht uur ’s ochtends wordt Stayokay weer van de vaste crew.  Tot die tijd is het er even omgetoverd tot een ander concept, ‘The Scandinavian Lodge’ geheten.  

Plezier en uiterst serieus gaan samen op

De hotel- en eventweek van de TIO-opleiding staat bol van de activiteiten, waaraan zowel hotelgasten als bezoekers deel kunnen nemen. Hiervoor is een speciale Facebookpagina gemaakt, aldus tijdelijk PR-manager Yoëll Ostendorf. Hij vertelt: “Vanavond hebben we een filmavond in het auditorium en marshmallows op het kampvuur buiten. Morgenavond is er ‘Het Foute Feest’ en gisteren was er een informatieavond over het door ons gekozen goede doel: Het Vergeten Kind.” De praktijkweek dient dus meteen een bijzondere bestemming. De opbrengst ervan gaat dit jaar naar een organisatie die zich inzet voor een betere toekomst voor kwetsbare kinderen in Nederland.

Gezonde strijd

Tussen de vijf tijdelijke TIO-locaties vindt een gezonde strijd plaats. Enerzijds omdat ze alle vijf een zo hoog mogelijke opbrengst voor het goede doel willen behalen, anderzijds omdat ze natuurlijk willen uitblinken in hun vakgebied. Ruby Schippers, deze week general manager van ‘The Scandinavian Lodge’, vertelt dat er een mystery guest wordt verwacht en dat is spannend. Het cijfer van die Mystery Guest is doorslaggevend voor de eindscore. En het gaat niet alléén om de eer, zegt ze er eerlijk bij; “Wanneer we eerste worden mogen we met het gehele team gaan eten.”

Hoe die uitslag ook wordt, het is in ieder geval al een geslaagde week, vindt dit team. ‘Hun’ hotel is volgeboekt en de lunches en diners worden druk bezocht. “Maar ja, we zitten dan ook in de mooiste Stayokay van allemaal. Dat helpt natuurlijk wel.”

Foto's: Mireille Hoetelmans