Stem op de genomineerden van het Rabo Sportgala

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – De Commissie Sportverkiezingen van de gemeente Bergen op Zoom heeft 18 sporters en teams genomineerd voor een titel op het 41e Rabo Sportgala van de gemeente Bergen op Zoom. De zes commissieleden moesten hun keuze bepalen uit de meer dan  40 aanmeldingen die de afgelopen maand zijn binnengekomen.

Het Rabo Sportgala vindt plaats op 15 december in Theater De Maagd. Het is mogelijk om vanaf 18 november tot 8 december te stemmen op de genomineerden via www.sportgalaboz.nl. De stemming van het publiek telt voor 1/7 mee met de uitslag, dus kan van doorslaggevende invloed zijn!

Gratis toegang

De presentatie van het sportgala is in handen van het Zuidwest Sport tv-duo Sanneke van den Boom en Doniek Franken. Het gala wordt ook live uitgezonden op Zuidwest TV. Na afloop is er een gezellige afterparty in het theatercafé. Het sportgala is gratis toegankelijk. Feestelijke kleding wordt op prijs gesteld.

De genomineerden zijn:

Sportman

Kelvin Bakx (21)

Bakx verraste begin dit jaar de wielervolgers op het Wereldkampioenschap in Luxemburg. Hij behaalde er na een eindsprint in het veld een verdienstelijke 10e plaats bij de beloftes. Het was de tweede uitverkiezing om aan te treden op het WK. De fietsenmaker uit Bergen op Zoom ging als nummer zes mee van de Nederlandse selectie naar de mondiale strijd. Voor de veldrijder is er niets mooier dan mogen uitkomen op het wereldkampioenschap. Hij werd beloond voor zijn tomeloze inzet en karakter. Binnen zijn mogelijkheden reed de wielrenner een heel mooi seizoen. In de zomermaanden werkt de cyclocrosser 38 uur bij zijn werkgever en soms meer om in de wintermaanden extra te kunnen trainen. 

Peter Goossens (39)

Opnieuw een nominatie voor Peter Goossens. De judoka is hoofdtrainer bij sportschool Shintai en presteert zelf ook nog steeds op nationaal en internationaal niveau.  Dit sportjaar werd hij voor de 11e keer Nederlands kampioen in Katame-no-kata en ook met zijn showteam haalde hij deze titel. Op het WK Judo Kata werd hij 4e en 5e op het EK.  Met het showteam sleepte de sportman uit Halsteren de 1e plaats binnen. Hij is niet alleen een sterke judoka, maar ook als trainer is hij niet te onderschatten. Afgelopen jaar heeft hij 6 judoka’s opgeleid voor de zwarte band en heeft hij diverse judoka’s opgeleid tot gediplomeerd trainer. Ook op wedstrijdgebied is Peter een succesvol trainer. Zo heeft zijn pupil, de Roosendaalse judoka Ennio Mertens , namens NOC*NSF meegedaan aan de EYOF (Jeugd Olympische Spelen). Hij werd ook al  in 1999, 2002 en 2012 uitgeroepen tot sportman van het jaar.

Bart Nieuwkoop (21)

Nieuwkoop begon zijn voetbalcarrière als 4-jarig jongentje bij de Tholense Boys. Zijn talent werd opgemerkt en op zijn 9e werd hij door RBC gescout. In 2011 haalde Feyenoord hem naar Rotterdam. Zijn  debuut in het eerste elftal van Feyenoord maakte hij vier jaar later. De rechtervleugelverdediger verdiende de afgelopen jaren een profcontract bij de Rotterdammers en staat tot 2020 onder contract. Na een lange blessure maakte hij dit najaar zijn debuut in de Champions League tegen Shakhtar Donetsk. Nieuwkoop heeft inmiddels een basisplaats veroverd onder trainer Van Bronckhorst. Ook speelde hij al in de jeugdteams van Oranje.

Sportvrouw

Maaike Scherpenborg (21)

Scherpenborg werd in oktober derde op het wereldkampioenschap Sanda in het Russische Kazan, waar zij van de uiteindelijke winnaar en zesvoudig wereldkampioen verloor. Sanda Wushu is een vorm van Oosterse vechtsport, waarbij denkwerk erg belangrijk is om de juiste tactiek ten opzichte van je tegenstander te bepalen. De vechtsportster, die deze sport pas op haar 16e ging beoefenen, traint zes keer per week op de sportschool. Zij combineert trainingsintensiteit met een juiste instelling en een grote dosis passie voor de sport. Voordat zij op een trainingsavond  zelf de handschoen aantrekt, wordt eerst kickbokstraining gegeven aan kinderen. Haar volgende grote doel is het Europees kampioenschap volgende jaar in Georgië.

Bregje van Tongeren (16)

De danseres van Boogie Down is al jaren Europese en wereldtop in het Streetdance. Van Tongeren werd het afgelopen jaar voor het derde jaar op rij Europees kampioen solo op de UDO Battles Advance en samen met haar danspartner Shannon Treats voor de tweede keer bij het duo dansen. Zij is zeer bekwaam in verschillende dansstijlen binnen de hiphop. Ook met haar team Beatnutz heeft Bregje dit jaar goed gepresteerd. Beatnutz heeft meerdere top 3 plekken gehaald. Daarnaast heeft het team de 4e plek gehaald op het EK. Nog nooit heeft een team van Boogie Down zo goed gepresteerd. Naast dat Bregje zelf goed presteert als danser, zo coacht ze dit jaar voor het eerst haar eigen team met kids, wat haar een voorbeeld maakt voor velen. In 2014 werd Van Tongeren samen met haar dancepartner Ylin Fortuijn al verrassend Sportploeg van het jaar en in 2016 zelfs Sportvrouw van het jaar. 

Ellen Walrave (19)

Jeu de Bouler Ellen Walrave is onze Nederlands dameskampioen Jeu de Boules Preciesieschieten. Tijdens dit NK worden er op de afstanden 6, 7, 8 en 9 meter oefeningen uitgevoerd. In de voorrondes spelen de deelnemers individueel hun traject. In de halve en hele finale worden ze pas gekoppeld aan een tegenstander. Ellen heeft laten zien dat ze druk van presteren aan kan en dat terwijl ze één van de jongste deelneemster was .

Op het Europees kampioenschap voor beloften (18/22 jaar) haalde Walrave op het onderdeel precisieschieten petanque een mooie bronzen plak. Op het EK Nations Cup werd zij met haar team 2e. Walrave laat daarmee zien al enkel jaren tot de Europese top te behoren. Zij maakt deel uit van het wedstrijdteam van Jeu de Boulesvereniging Petangeske. De studente maakt deel uit van het Nationale Vrouwen Beloften Selectie van de Nederlandse Jeu de Boules Bond en ontving vorig jaar de topsportstatus bij Erasmus Sport.

Sportploeg

Sportschool Shintai Judo Kata Team

Ook dit jaar heeft het Judo Kata Team van Sportschool Shintai met Jelle van Roosendaal, Wessel van Roosendaal, Kayleigh de Crom, Hans Kraak en Peter Goossens weer goed gepresteerd. Zo zijn ze 4e geworden op het WK Kata in Italië en heeft het team de 5e plaats binnen gesleept op het Europees Kampioenschap. Op het NK heeft het team 2 keer de eerste plaats gewonnen. Dit in zowel de hoofdklasse als de B-klasse. Het Kata Team heeft niet alleen op grote internationale en nationale toernooien goed gepresteerd, maar ook op landelijke en regionale toernooien doen ze het goed.

Het Kata Team bestaat uit zes personen. Voor het EK en WK worden er slechts 5 tot 7 Kata koppels uitgezonden, waar Shintai er dus 1 van was. Shintai is het eerste Nederlandse team die op German Open de eerste plaats won.

Flying Shuttle ‘57

Vorig jaar degradeerde het eerste team nog van de eerste divisie naar de tweede klasse. De badmintonners vertoonde echter sportieve veerkracht. Dit jaar heeft het team laten zien dat het team echt thuis hoort in de landelijke eerste divisie. Het team werd kampioen in de tweede divisie. Het team moest het lopende seizoen regelmatig wisselingen ondergaan, maar presteerde toch erg goed.  

LTC de Zoom

Het 1e Mixteam van LTC de Zoom werd dit jaar ongeslagen kampioen in de 2e klasse van de landelijke KNLTB competitie. Na een degradatie toonde het team veerkracht door direct een kampioenschap te vieren. In 2017 heeft LTC de Zoom een samenwerkingsverband gesloten met een tennisvereniging in Schoten waardoor het team enorm is versterkt. Vier Belgische spelers stapten over om in de Nederlandse competitie te gaan spelen. De mix van jong talent en een aantal oudere spelers met ervaring, heeft geleid tot het behalen van het kampioenschap. 

Sporter met een beperking

Suzie Pellis (9)

De 9-jarige Suzie Pellis oogst met haar zwemtalent veel bewondering, zeker ook omdat ze haar rechterhand en een deel van haar onderarm mist. De sportieve Suzie bleek op jonge leeftijd al erg goed te kunnen zwemmen. De zwemster zit in groep 7 en traint drie keer per week bij Hieronymus in Roosendaal en bij de Paralympische Miniorenselectie van de KNZB.

Zij geniet enorm van het zwemmen en is bovendien erg gedisciplineerd. Die eigenschap heeft haar geholpen om Nederlands Paralympisch kampioen te worden van de minioren, meisjes. De Bergse zorgde dat haar prijzenkast aardig werd gevuld met meer dan 30 medailles. Haar droom is om in 2024 mee te doen aan de Paralympics in Parijs en heeft nog een grote wens. Zij wenst/hoopt dat meer meisjes en jongens met een beperking bij haar in Roosendaal komen zwemmen.

Christ van Wijk aanmoedigingsprijs

Lotte Haest (13)

De atlete van AV Spado steekt momenteel met kop en schouders boven leeftijdsgenootjes uit qua prestaties. Ze heeft niet dit jaar niet alleen in haar eigen leeftijdscategorie ontzettend goed gepresteerd, maar ook in een klasse hoger. Zij mag zich Nederlands Kampioen Poolstokhoog, Poolstokhoog indoor én discus noemen. Ook is ze Brabants Kampioen geworden op de onderdelen discus en kogel. Binnen haar vereniging heeft ze de Bob Stuker trofee voor meest veelbelovende junior ontvangen.

Jelle van Roosendaal (16)

Van Roosendaal is één van de jongste Nederlandse judoka’s met de 2e Dan Judo. De judoka van Sportschool Shintai behaalde het afgelopen jaar met het Judo Show Team meerdere internationale en nationale titels, zoals Europese titel in Malta. Met zowel het Showteam als het Kata team is hij Nederlands Kampioen geworden. Jelle is niet alleen een judoka, maar hij is ook scheidsrechter en trainer. Zo geeft hij judo les aan kinderen én volwassenen.

Norbert Weijenberg (16)

Weijenberg is atleet bij de B junioren van AV Spado. Zijn passie ligt op de baan en crossen, maar ook de Steeplechase  vindt hij ontzettend leuk om te doen. Hij is dit jaar 1e geworden op het Nederlands Kampioenschap BJUN 2000m steeplechase. Dit is een onderdeel waarin hij stappen wilt maken. Hij traint hard om steeds beter te worden. Op de 3000 meter behaalde hij een 5e plaats.  Bij de Cross eindigde hij op een verdienstelijke 10e plaats.

Seniorsporter

Monique de Klerk – van Hasselt (53)

Tennisster Monique de Klerk slaat al sinds haar jeugd een balletje op de tennisbaan. Niet onverdienstelijk. Zij heeft altijd op hoog niveau gespeeld. Dit jaar pakte ze, samen met haar team van OTC de Warande uit Oosterhout, de titel in het European Senior Club Championships in Spanje. Het team van Monique was te sterk voor landen zoals Zweden, Duitsland, België en Frankrijk.

Jan Smeijers (72)

Fietsfanaat Smeijers ontdekte zijn passie op 14-jarige leeftijd.  Tot zijn 50e jaar reed hij wedstrijden. Hij is nu inmiddels 72 jaar en fiets nog bijna dagelijks een rondje. Een rit van 100 kilometer of meer is geen uitzondering. Je kunt hem op zijn stalen ros tegen komen in de omgeving van Bergen op Zoom of nabij de camping in Zoutelande over de Zeelandbrug en de waterkering.

Sportvrijwilliger

Ineke Lobbezoo

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Lobbezoo vanuit Nederlands-Indië naar Nederland en werd als 7-jarig meisje direct lid van Turn- en Dansvereniging Genie. Haar oom was daar de eerste voorzitter, dus dat was een logische keuze. Na een aantal jaren zelf actief geturnd te hebben, werd een jeugdleidster ziek. Zij nam vervolgens de taken over en is ook nooit meer gestopt. Ze startte bij de kleuters en daar kwamen in de loop van de tijd steeds meer groepen bij. Tot 2010 is zij hoofdleidster geweest bij Genie en was verantwoordelijk voor de opvoeringen van club en regionale evenementen. Zij is nog steeds algemeen bestuurslid van de Bergen op Zoomse vereniging.  

Gaby Niemantsverdriet

Niemantsverdriet is al 49 jaar lid van SV Dosko. Hij is als 10-jarige jongen begonnen met voetballen en doorliep alle top jeugdteams met als hoogtepunt het Brabantse kampioenschap bij de A jeugd. Meer dan 500 wedstrijden speelde hij in het vlaggenschip van de club. Van 1992 tot 1998 was hij trainer van de selectie. In 1991 begon ook zijn bestuurlijke loopbaan bij de Stichting Clubhuis, waar hij bijna 20 jaar bestuurslid en voorzitter was. In het jaar 2009 werd hij voorzitter van Dosko en is dat nog steeds met volle passie. Zelf zegt Niemantsverdriet dat hij als voorzitter niet veel doet, maar vooral veel delegeert. Hij houdt de grote lijnen in de gaten en lost zaken op als anderen daar niet aan uitkomen. Omstanders zeggen dat hij altijd betrokken is bij al het reilen en zeilen van de voetbalvereniging.

Sjaak van Treijen

Van Treijen is al bijna 60 jaar actief bij de Lepelstraatse Boys, iets wat hij zonder de steun van zijn familie niet had kunnen doen. Hij is op zijn 12e begonnen als voetballer. Op zijn 16e mocht hij meespelen in het 1e team. Als vrijwilliger is hij begonnen als jeugdleider en vervolgens is hij jeugdtrainer geworden. In de jaren ’80 werd de vrijwilliger actief in de jeugdcommissie. Vanwege omstandigheden stapte in 1985 het gehele bestuur op. Van Treijen nam de voorzittershamer over. Dit was ook zijn laatste jaar als speler in het 1e team. In zijn eerste jaar als voorzitter jaar werd Lepelstraatse Boys kampioen en daar is hij erg trots op. Na 23 jaar voorzitter is hij gestopt als voorzitter, maar ieder weekend is hij als scheidsrechter op het veld vinden.

De commissie Sportverkiezingen kiest jaarlijks de sportvrouw, – man, – ploeg, seniorsporter, sporter(s) met een beperking en vrijwilliger van het jaar en moedigt een sporter aan met de Christ van Wijk Aanmoedigingsprijs. In 2017 voor de 41e keer. De verkiezingen zijn in 1976 voor het eerst georganiseerd. De commissie bestaat uit zes personen en is geïnitieerd door de gemeente Bergen op Zoom om de sporttitels in Bergen op Zoom te bepalen en de uitreiking te organiseren. De commissie werkt met subsidie van de gemeente en met bijdragen van sponsoren. Het Sportgala wordt georganiseerd in samenwerking met het Cultuurbedrijf.

Meer weten?