Stevige kritiek op gemeentelijk Wmo-beleid door jurist en de BSD

BERGEN OP ZOOM – BSD'er Piet van den Kieboom heeft het college een brief geschreven met de nodige kritiek op het Bergse Wmo-beleid. Hij sluit zich aan bij een schrijven van voormalig bestuursrechter Bert van 't Laar, die een aantal benadeelde mensen vertegenwoordigt die te weinig ondersteuning zouden krijgen.

Bert van 't Laar was voor hij pensioneerde bestuursrechter bij de rechtbank in Rotterdam, aldus Wikipedia. Tegenwoordig helpt hij leden van KBO-Brabant als zij vinden dat ze niet de Wmo-ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Hij schreef er maandag een brief over aan het stadsbestuur, en vertelt daarin over een viertal situaties van mensen voor wie de situatie ronduit zorgelijk is geworden. Hun ingediende klachten zouden bovendien niet serieus genomen worden, aldus het omvangrijke pleidooi. Van 't Laar schrijft onder meer:  "Het is niet aanvaardbaar en in strijd met de Wmo dat cliënten geen gelegenheid wordt geboden om hun recht te halen, simpelweg omdat de gemeente op haar handen blijft zitten."

Niet nieuw

De oproep om hier snel en vooral blijvend anders mee om te gaan wordt gedeeld door de BSD, meldt raadslid Van den Kieboom. Hij geeft aan verbijsterd te zijn door de voorbeelden die in de brief worden genoemd, al is het voor zijn fractie niet nieuw dat er het nodige aan de hand is. "Het is schandalig dat u het zover laat komen dat, naast de kritiek vanuit de raad, nu ook  een voormalig bestuursrechter u hierop indringend moet wijzen", schrijft Van den Kieboom aan het college. De BSD wil weten of er nu alsnog eens naar het gehanteerde beleid gekeken gaat worden en zo niet, hoe B en W de recente kritiek denken te kunnen weerleggen.

Stockfoto: Pixabay/rawpixel