Stichting Roparun Bergen op Zoom maakt zich op voor een jubileum

BERGEN OP ZOOM – De Roparun bestaat 25 jaar en dat jubileum moet gevierd worden, vinden voorzitter John Verkaart en secretaris Els Baarends van Stichting Roparun Bergen op Zoom.

De Roparun is een jaarlijkse estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, gelopen in het pinksterweekend. Deelnemende teams zamelen geld in voor zorg en ondersteuning voor mensen met kanker. De tocht trekt ook altijd door Bergen op Zoom en van die doorkomst begonnen steeds meer mensen iets bijzonders te maken. Om dat te coördineren is 15 jaar geleden de Stichting Roparun Bergen op Zoom opgericht, die zich volledig toelegt op een groot feest voor de door de stad trekkende teams. “Enkele jaren geleden had de toenmalige burgemeester Han Polman het over ‘het lint dat verbindt’ en daar zijn we nog steeds trots op”, vertelt Els.

Samenwerken

De organisatie is blijven groeien en krijgt heel veel ondersteuning, bijvoorbeeld van een scoutingclub die ieder jaar 8000 ballonnen opblaast. Tijdens zo’n activiteit wordt meteen uitleg gegeven aan de jongeren over de doelstelling en het belang van de Roparun. John: “Helaas kennen we allemaal wel iemand in onze omgeving die met kanker in aanraking is gekomen.  De wens om iets te kunnen doen is bij velen van ons aanwezig en dat kan ieder op zijn eigen manier invullen.” Wel wil de stichting het zo veel mogelijk structureren. “In iedere doorkomststraat zoeken we daarom een contacpersoon, die verbindt en ondersteunt”, zegt Els. “Zo iemand moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat route-aanduidingen en versieringen goed zichtbaar opgehangen worden.”

Vanwege het jubileum gaat de organisatie iedereen langs de route vragen om zo feestelijk mogelijk uitgedost te komen. John en Els benadrukken dat samenwerking steeds belangrijker wordt. Als stichting helpen ze andersom ook andere organisaties, bijvoorbeeld bij de begeleiding van de reclamestoet voor de optocht. Het is meteen een mooie manier om alvast weer eens even in beeld te zijn.

Bijzondere extra activiteiten

Gedurende het pinksterweekend gaan allerlei extra activiteiten plaatsvinden, van een kindermiddag en een muziekavond tot een goede doelen markt en een belevingsmonument met herdenkingsmuur waarop de namen van overledenen kunnen worden geplaatst. Van de doorkomst zelf, op 16 mei, wordt natuurlijk nóg meer werk gemaakt dit jaar. Voor de teams en vrijwilligers uit de regio wordt bovendien een feestelijke reünie georganiseerd in stadsschouwburg De Maagd.

Meer weten? Bezoek dan de website.