Strijden voor de arbeid, ook zonder feestdag

BERGEN OP ZOOM – De internationale Dag van de Arbeid gaat vandaag aan Bergen op Zoom voorbij. Géén vrije dag, zoals bij onze Zuiderburen, maar een gewone werkdag. Lange tijd was Bergen op Zoom de laatste gemeente in Zuidwest-Nederland waar een 1 Mei-activiteit werd georganiseerd. Dat is vijf jaar geleden tot een abrupt einde gekomen. Afdelingsvoorzitter Yusuf Kaplan, van PvdA Bergen op Zoom, wil in regionaal verband de dag weer nieuw élan geven. Dit jaar gaat dat niet lukken maar voor 2019 zijn er plannen voor een gezamenlijke activiteit op de Brabantse Wal. Kaplan is daarover in overleg met collega-bestuurders in Woensdrecht en Steenbergen. Ook ziet de sociaaldemocratische voorman mogelijkheden voor samenwerking binnen een 'links blok' met onder meer GroenLinks en SP. "Deze dag mag niet verloren gaan", is zijn standpunt. Arbeid en werkgelegenheid blijven thema's om voor te strijden. Oók zonder officiële feestdag.

Het is aan koningin Juliana te danken dat Nederland de eerste mei niet als officiële feestdag heeft erkend. Met haar aantreden in 1948 als koningin, kwam Koninginnedag op 30 april op de kalender. En het zou de Majesteit 'niet welgevallig' zijn geweest dat er daags na haar verjaardag een 'rood republikeins feest' zou worden gevierd. Zo gaat althans de anekdote. De feitelijkheid is waarschijnlijk veel prozaïscher: in de naoorlogse opbouwjaren was men spaarzaam met vrije dagen. Twee feestdagen na elkaar, dat vonden de werkgevers in die tijd wel erg veel van het goede. En nog steeds is Nederland de uitzondering in Europa. Géén rode parades, géén arbeidersbijeenkomsten, géén demonstraties. Bij ons wordt vooral gewérkt.

Arbeidsomstandigheden onder druk

Volgens Yusuf Kaplan is de arbeidersstrijd wel degelijk een onderwerp van onze tijd. "Nog steeds staan arbeidsvoorwaarden onder druk, en hanteren werkgevers dubieuze constructies met uitzendbureau's en zzp-contracten", legt hij uit. Onderbetalen, overwerken, discriminatie op de arbeidsmarkt… het komt nog steeds voor. Kwetsbare sectoren zijn onder meer de zorg, de land- en tuinbouw en de schoonmaakbranche. Maar ook binnen publieke sectoren zoals het onderwijs en de politie wordt gedemonstreerd voor betere arbeidsvoorwaarden. Vorige maand hielden onderwijzers uit het basisonderwijs nog een grote actie in de binnenstad.

  • De aangekondigde regionale actie laat nog een jaar op zich wachten. Wie vandaag de Dag van de Arbeid wil vieren, is aangewezen op landelijke activiteiten – zoals de landelijke PvdA-viering op de Paasheuvel in Nunspeet. Daarnaast zijn er in het land diverse lezingen en feesten georganiseerd door (jongeren)afdelingen van PvdA, SP en GroenLinks.