Supersum ontroert Canadese gasten

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Na negen voorstellingen heeft Stichting De Vierschaar zondagavond het openluchtspektakel Supersum afgesloten. De laatste voorstelling op De Waterschans werd bijgewoond door dertienhonderd bezoekers onder wie zo’n tweehonderd Canadese gasten. Zij waren onder de indruk van het stuk en bij het horen van het Canadese volkslied en de begeleidende beelden van het Canadese ereveld in Bergen op Zoom zelfs tot tranen toe geroerd.

“De cast kreeg een staande ovatie”, aldus voorzitter Marco Duijvelaar van de organiserende Stichting De Vierschaar. Hij stuurde na afloop ook regisseur Arthur van Broekhoven en andere medewerkers het podium op om hen te laten delen in het applaus. Een emotioneel moment waarbij menig traantje werd weggepinkt. In de hal van Bruijs Jachtbouw ontmoetten bezoekers en publiek elkaar daarna in een ontspannen sfeer op de klanken van muziek van jazzband Rue d’Anvers. Ook bestuurders van de drie Brabantse Walgemeenten woonden de laatste voorstelling van Supersum bij.

Goed bezocht

In totaal bezochten bijna elfduizend bezoekers de voorstellingen. “Een resultaat om supertrots op te zijn”, aldus Duijvelaar. “We wilden er vanwege 75 jaar bevrijding per se iets heel bijzonders van maken. Met de voorbereidingen ervan zijn we drie jaar bezig geweest. Als je dan hoort en leest hoe enorm goed de voorstelling wordt gewaardeerd, dan doet ons dat erg goed.”

Teamwork

De Vierschaarvoorzitter ziet Supersum als een teamprestatie van cast en crew. “Ongeveer 250 mensen hebben er kei- en keihard aan gewerkt. Maar het zou zonder de support van onze sponsoren, groot en klein, de gemeente, de media en de bezoekers nooit zo’n succes zijn geworden. We beschouwen dit als een geweldige blijk van vertrouwen waarop we in de toekomst verder kunnen bouwen”.

De Vierschaar heeft overigens nog geen concrete plannen voor een opvolger van Supersum. “We hebben wel ideeën, maar eerst wilden we Supersum tot een goed eind brengen. In die opdracht zijn we geslaagd. Daarvan gaan we even nagenieten voordat we ons serieus buigen over een nieuwe missie."