Tamoil Cultuurprijs 2018 voor Annemarieke van Peppen

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Wat voorheen de Sakko Cultuurprijs heette is voortaan de Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren. Dit jaar gaat die naar fotograaf annex impact art kunstenaar Annemarieke van Peppen.

De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan haar toe te kennen. De leden van de jury zijn verder Floor de Groot, Annebelle Kools-Van der Wielen, Hans-Jorg van Broekhoven en Jasper Witjes. De prijs, bestaande uit een replica van de zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof, een oorkonde en een geldbedrag, zal haar worden uitgereikt op zaterdag 10 november aanstaande in de Hofzaal van het Markiezenhof. Deze plechtigheid begint om 12.00 uur en staat open voor elke belangstellende.

Beweeg Me

Annemariek (geboren in Rotterdam, getogen in Huijbergen en thans wonend te Bergen op Zoom) vindt haar inspiratie in de (mede)mens en diens verhaal. Na haar mode opleiding en een aantal lange reizen legde ze zich toe op polaroidkunst en webdesign. Vervolgens ontwikkelde ze zich op het gebied van het maken van installaties en collages. Enige jaren geleden werd ze uitgenodigd om ‘artist in residence’ te zijn in het Markiezenhof. Hier ontstonden installaties in het kader van het project Beweeg Me.      

De laatste jaren kwam haar ontwikkeling in een stroomversnelling. De projecten verhuisden van Bergen op Zoom naar onder meer Eindhoven, Barcelona en (binnenkort) Antwerpen. Momenteel is ze zowel werkzaam in Bergen op Zoom (project Café Atelier) als in Breda bij BredaPhoto. Onlangs maakte Omroep Max daar nog een reportage van haar fotoproject (Un)Customized.

Ontroerd

Annemarieke is ontzettend gelukkig met de erkenning, laat ze in een kort telefonisch interview weten. "Ik ben echt in de wolken! Heb al een hoop felicitaties gehad en besef steeds meer dat dit toch wel echt een bijzondere prijs is. Het ontroert me ook en voelt als een mooie waardering vanuit de gemeenschap, onder meer voor het feit dat ik heel veel inwoners heb gefotografeerd en hun verhalen vast mocht leggen." Ze is dan ook blij dat het nieuws eindelijk naar buiten mocht komen. "Nu kan ik er tenminste met iedereen over praten."

Samen met Bergenaar Piet Withagen maakte de kunstenaar onlangs een fotocollage voor een veiling (link) van Rotaryclub Bergen op Zoom Noord. Deze en andere werken worden geveild op vrijdag 12 oktober, in Den Enghel. De opbrengst gaat naar Stichting Flor van Putte in Ossendrecht en de Stichting Eye Care Foundation in Nepal. Meer weten? Klik dan hier!