Tamoil-Prijs 2019 naar singer-songwriter Elly Kellner

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie)De Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar singer-songwriter Elly Kellner. De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan haar toe te kennen.

De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag en een replica van de in 1981 door Sakko – bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf – geschonken zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof. Dit alles wordt uitgereikt op zaterdag 9 november aanstaande in de Hofzaal van het stadspaleis. Deze plechtigheid begint om 12.00 uur en iedereen is welkom.

Multi-talent

Elly Kellner is in 1976 geboren in Antwerpen en heeft een deel van haar jeugd doorgebracht in Zeeland. Ook verbleef ze enkele jaren in het Engelse Luton. Nu woont ze al weer geruime tijd in onze Markiezenstad. "We kunnen haar gerust een multi-talent noemen", meldt de jury. Al vanaf haar negende jaar begon ze teksten te schrijven en op eigen gecomponeerde melodieën te zingen. Daarnaast ontwikkelde ze zich als striptekenaar en is ze zeer bedreven met multimedia.

Inmiddels zijn enkele albums van haar uitgebracht, zowel solo als in samenwerking met (internationale) collega’s. Haar inspiratiebron is het leven zelf, met al z’n wel en wee. Een mooie getuige daarvan is haar album: “Zinken en zweven”. Ze heeft zowel Nederlandstalig als Engelstalig geschreven en de songs kunnen gekwalificeerd worden als lyrische pop en folk.  

Groots project

In het voorjaar van 2019 werd Elly uitgekozen om mee te werken aan het internationale Beyond Music Project, waarvoor ze in Frankrijk verbleef en opnames maakte in de studio’s van 'La Fabrique'.  Ze werkte samen met de Canadese zangeres Shannon Lyon en de Amerikaanse Heather Bond. Samen met deze laatste zangeres treedt Elly op 29 september op, tijdens een intiem luisterconcert in centrum Ont-Moet, buitenvest 94 te Bergen op Zoom. Meer info en tickets op deze Facebookpagina.

Dit en nog veel meer was voor de jury van de Tamoil-Prijs aanleiding om Elly Kellner de Tamoil Cultuurprijs 2019 toe te kennen. In deze jury hebben, naast voorzitter Willem Vermeulen, zitting Annebelle Kools, Karen Albers, Hans-Jorg van Broekhoven en Jasper Witjes.

Meer weten over Elly? Je vindt hier haar website en hier haar Facebookpagina.

Foto: Sebastian Sellner