Team Bergen op Zoom behaalt derde plaats bij Light Challenge 2018

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Bij de landelijke innovatiewedstrijd Light Challenge 2018 met het thema Feel the Night, heeft een team voor Bergen op Zoom de derde plaats behaald. Doel van de competitie is om duurzame oplossingen te vinden voor lichtvraagstukken die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale veiligheid.

Twee studentengroepen van de Hogeschool Rotterdam hebben, in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom en lichtontwerper annex coach Ruben Fernandes, hun licht laten schijnen op de Waterschans. Eén van de twee groepen bedacht de ‘SchaduwSchans’, een lichtprojectie die een verhaal vertelt over de functies die fort Waterschans de voorgaande eeuwen heeft mogen vervullen.

Schimmen

De projectie begint met het ontstaan van dit verdedigingswerk. Op initiatief van Prins Willem van Oranje werd in 1584 het fort Waterschans gebouwd om de sleutel van de stad te verdedigen. Je staat hier oog in oog met de schimmen van de vele soldaten die het fort verdedigd hebben. Wanneer je verder loopt, kom je aan bij het volgende punt in de geschiedenis. In de negentiende eeuw vonden de oesterboeren de gracht van het fort een uitgelezen plek om de oesterputten aan te leggen. Bergen op Zoom werd het middelpunt van de oesterkweek. Als je tot slot de hoek omloopt, kom je in het heden terecht. Je ziet jezelf tussen de fietsers, toeristen en wandelaars die tegenwoordige het fort bevolken.

De jury kende dit project een derde plaats toe en prees de combinatie van het terugbrengen van heden en verleden, op zo’n manier dat voorbijgangers fysiek onderdeel worden van de projectie.

Nachtspiegel

Naast deze opdracht was een ander team voor Bergen op Zoom bezig met een uitwerking voor de Waterschans, onder de naam Nachtspiegel. De nachtspiegel is een portaal naar het verleden. Met dit lichtontwerp in het water van de Waterschans word je teruggebracht naar een tijd waar de nacht nog overheerst werd door de sterren. Het subtiele lichtwerk dat in het water te zien is, geeft de reflectie weer van de sterrenhemel die verloren is gegaan door lichtvervuiling. Met het ontwerp wil het team de oorspronkelijke uitstraling van de nacht herstellen. Het gecreëerde lichtbeeld in de vorm van een sterrenhemel in het water is subtiel en mysterieus. Dit project haalde de top drie helaas niet.

Afbeelding: Gemeente Bergen op Zoom