Terugloop leerlingaantallen en onzekere toekomst dwingt scholen tot fusie

Illustratie: Pixabay

BERGEN OP ZOOM – Het gaat niet goed met het Mollerlyceum, Roncalli en Juvenaat. Vandaag maakten de drie schoolinstellingen bekend dat ze gaan fuseren. Het personeel zou dinsdagmiddag over de reorganisatie zijn ingelicht. Als hoofdoorzaak zouden de teruglopende leerlingaantallen worden aangegeven. Het is niet bekend of de reorganisatie gepaard gaat met verlies van banen of (gedwongen) ontslagen, de betreffende instellingen waren vanmiddag hierover niet bereikbaar voor commentaar.

De drie fuserende scholen telden in 2012 gezamenlijk nog zo'n 5250 leerlingen, in 2015 waren dat er 5000 en de verwachting is dat er in 2025 nog maar 4300 zijn – zo is de inschatting van koepelorganisatie OMO (Ons Middelbaar Onderwijs), waartoe Mollerlyceum en Roncalli behoren. Het Juvenaat behoort tot de scholenkoepel SKVOB; alle drie de scholen zijn op Rooms-Katholieke leest geschoeid. In 2017 vierde het Mollelyceum nog het 100-jarig bestaan. 

Onstuimige periode

Bij het Mollerlyceum komen de fusieplannen na een onstuimige periode, waarbij onderwijskrachten in conflict waren met de schooldirectie over het gevoerde de beleid. Dit leidde in december 2017 tot het vertrek van rector Marcel van Loo. Momenteel wordt het Moller aangestuurd door interim-rector Titus Frankemölle.

Wethouder Jacobs

Wethouder Barry Jacobs vindt het verstandig dat de drie scholen de keuze maken om de krachten te bundelen. “Als portefeuillehouder Onderwijs vind ik het voorgenomen samengaan van de scholen een moedig besluit. Wat mij betreft geeft het ook prima aan dat de schoolbesturen vooral in het belang van het onderwijs hebben gekeken", aldus Jacobs. "Dat vind ik prijzenswaardig. Iedereen geeft ook iets op om uiteindelijk te groeien naar een sterke school. Ook voor de regio is dat van belang. Ik vind het met name positief dat de school toekomstbestendig wordt en dat er voor leerlingen ook nog wel degelijk wat te kiezen overblijft."