Ton Linssen: ‘Een steek in de rug’

BERGEN OP ZOOM – Ton Linssen is furieus over de overstap van zijn raadslid Erik Verbogt naar het CDA. Het jongste raadslid van Lijst Linssen maakte gisteren in een brief aan de Bergse politiek bekend dat hij zijn zetel meeneemt vanwege een principieel meningsverschil over de Auvergnepolder. Onzin, zo stelt de politiek voorman: het raadslid gaat op de loop omdat hij bang is zijn plek te moeten afstaan als Ton binnenkort terugkeert in de raad. Want bij Lijst Linssen zou de regel gelden: 'last in, first out'.

Linssen ervaart de stap van Verbogt als een 'messteek in de rug', zo laat hij via social media weten. "In eigenbelang, de partij die al geblesseerd is, verraden", zo schrijft hij op Facebook. Verbogt is sinds negen maanden lid van de raad, als opvolger van Linssen's zoon Johan die momenteel in Zuid-Afrika verblijft. "Gekozen en getekend voor het Lijst Linssen-programma. Met enkele tientallen stemmen in de verkiezingen behaald", zo haalt Linssen op Facebook uit naar het vertrekkende fractielid. Hij verwijt Verbogt een gebrek aan principes, omdat één bezwaarpunt (de Auvergnepolder) als reden van vertrek wordt gegeven, terwijl het raadslid juist over de vele verschillen met het CDA zou heenstappen. Overigens is Verbogt al geruime tijd landelijk lid van het CDA.

Last in, first out

Als Ton terugkeert in de gemeenteraad zal één van de zittende fractieleden van Lijst Linssen diens plaats aan de voorman moeten afstaan. Binnen Lijst Linssen zou het principe gelden van 'last in, first out'. De stoelendans is inmiddels beperkt tot vier zetels, ingevuld door twee oudgedienden (Sander Siebelink en Louis Weijten) en twee relatieve nieuwkomers (Martine Suijkerbuijk en Meino Dam). De laatstgenoemden zijn na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 toegetreden tot de fractie van Lijst Linssen. Het ligt voor de hand dat één van de twee nieuwkomers, waaronder huidig fractievoorzitter Suijkerbuijk, nu plaats zal maken voor Ton. Suijkerbuijk heeft al kenbaar gemaakt haar plaats graag af te staan aan de politiek voorman, als haar dat gevraagd zal worden.

Van tweede partij tot middenmoter

Het vertrek van Verbogt is een gevoelige klap voor de positie van Lijst Linssen in de Bergse gemeenteraad. Was de fractie met vijf zetels nog de tweede in grootte, na GBWP, nu is de Lijst gedegradeerd naar een plek in de middenmoot. Momenteel is GBWP de grootste met 8 zetels, gevolgd door VVD met 5 zetels. CDA, BSD, D66 en Lijst LInssen hebben er elk 4. Onderaan de ladder staan PvdA (3 zetels) en GroenLinks (1 zetel).

Opmerkelijk genoeg heeft juist Lijst Linssen in het verleden een ruimhartig welkom geboden aan ontevreden raadsleden die vanuit andere fracties hun zetel meenamen. Kijk hier voor het overzicht.

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven