Trudy Suijkerbuijk start petitie om Bergse ganzen te redden

BERGEN OP ZOOM – Het eerdere bericht dat de gemeente 128 ganzen wil laten wegvangen door een bedrijf dat ze naar de poelier brengt, maakt nogal wat los. Met name op onze Facebookpagina zijn de reacties redelijk heftig, hier en daar. Niet iedereen laat het zitten bij er een mening over geven. Trudy Suijkerbuijk besloot er een petitie van te maken en heeft inmiddels ook contact gezocht met de Partij voor de Dieren.

Wat haar vooral steekt, vertelt ze in een kort telefonisch interview, is het feit dat het zo ver kon komen. Er had al veel eerder ingegrepen moeten worden, want dat het er steeds meer worden ziet zij ook. In haar eigen straat bivakkeren er een hoop en daar wordt door buurtbewoners verschillend op gereageerd. "Ik was ze eens aan het voeren", vertelt ze. "En werd toen door een straatgenoot aangesproken of ik daar mee wilde ophouden. Die had last van de uitwerpselen."

Andere mogelijkheden

Ze neemt het ook niemand kwalijk dat dit aantal als te veel en zelfs als overlast wordt ervaren. Trudy baalt alleen van de wijze waarop de gemeente het op wil lossen. Daar zijn diervriendelijke alternatieven voor, laat ze weten. Zo heeft de gemeente Tilburg in 2006 al eens ganzen laten inenten waardoor ze onvruchtbaar werden en is elders in dezelfde plaats gestart met het schudden van de eieren, waardoor die niet meer uitkomen. Dat laatste is een veel voorkomende aanpak. Natuurlijk neemt de populatie daarmee niet meteen af maar dat is een kwestie van nog wat geduld. Voor de opvang van een teveel aan ganzen zijn er bovendien initiatieven als een vogelopvang speciaal voor ganzen, meldt Trudy aan KijkopBergenopZoom.nl in een aanvullende reactie. Zelfs een in dierenplagen gespecialiseerd bedrijf heeft het op de website over het verhuizen van ganzen. Er zijn dus zeker andere mogelijkheden dan de poelier.

Petitie

Met een online petitie hoopt Trudy de gemeente alsnog tot andere gedachten te brengen. Ze roept iedereen die begaan is met het lot van de ganzen deze te ondertekenen. Verder heeft ze de kwestie woensdagavond per mail gemeld bij de Partij voor de Dieren, in de hoop daar wat steun te krijgen. Of die de komende dagen gaat reageren (veel mensen zijn vrij) is de vraag. De gemeente is voor een reactie op dit initiatief voorlopig in ieder geval niet bereikbaar, vanweg die vrije dagen.

Wil je de petitie ondertekenen? Klik dan hier: Laat onze ganzen leven!