Tussen de zonnebloemen groeit een kampioen

Jos en Jacqueline van Vlimmeren met hun twee dochters en vlinderhond Wifi. Het echtpaar heeft ook nog een zoon maar die staat niet op de foto. (Foto's: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – Voor zonnebloemtelers Jacqueline en Jos Van Vlimmeren is de hondentraining hun lust en hun leven. In de zomermaanden groeien de geel- en orangegekleurde bloemen tot aan de horizon, op de 80 tot 100 hectare groot gebied in Het Laag en omstreken. In de winterperiode, als de oogst is gedaan, wil de familie zich met vol enthousiasme wijden aan de training van honden. En met succes: zo heeft bordercollie Blitz het Nederlands Kampioenschap behaald. De reu Blitz is van haar neef Jurgen en samen met het baasje heeft ze het dier van pup af zien opgroeien en ontwikkelen tot kampioensniveau. "Dat maakt me wel trots", zegt ze lachend. Deze week is ook de gemeenteraad langsgeweest om een kijkje te nemen op het bedrijf.

De zonnebloemkwekerij van Jacqueline en Jos van Vlimmeren is een écht familiebedrijf dat al generaties lang in Het Laag is gevestigd. Op een gebied 80 tot 100 hectare worden vele duizenden zonnebloemen geteeld die als snijbloemen voor de export de grenzen overgaan, onder meer naar Duitsland. Een deel van de loodsen is nog ingericht voor de hondentraining. Het is de droom om dat ooit tot volwaardige bedrijfstak aan de onderneming toe te voegen, maar nu is het alleen voor het eigen gezin. Een naam is er zelfs al: 'Dogs in Touch'.

Kunstgrasmat

De loods ziet er écht uit voor kampioenshonden met alles er op en er aan, compleet met kunstgrasmat. Ooit begon het echtpaar met zelfgemaakte hordes en loopplanken die Jos in de vrije uurtjes had gemaakt. Maar gaandeweg stelde ze de eisen hoger en hoger en kwamen er professionele trainingsattributen aan te pas. "Zeker als je op kampioensniveau wilt trainen, heb je goede materialen nodig."

Free Wifi

Het gezin heeft zelf zeven honden, waaronder Tervuerense herders en ook een kleine vlinderhond die luistert naar de naam Free Wifi. De loods is wel wat groot voor eigen gebruik en een professionalisering zou mooi zijn. Maar daarvoor zijn vergunningen nodig en dat vergt een hele procedure. Vooralsnog geniet het echtpaar vooral van de bijzondere hobby. En dat brengt ze door het hele land. "We hebben zelfs al hondenliefhebbers uit Friesland hier over de vloer gehad", lacht Jacqueline. "De hondensport is een échte sport en dat brengt mensen tot elkaar."