Twee jaar Bergse Wandel Club, en iedereen is welkom!

BERGEN OP ZOOM – Mario Verstraten liep al een tijdje rond met het idee om te gaan wandelen. Als hobby maar ook voor z’n gezondheid. Hij plaatste een Facebookbericht met een oproep of er meer liefhebbers waren. Daarop meldde Angelique Paardekam zich en inmiddels bestaat hun groeiende club bijna twee jaar. Het belangrijkste doel? Iedereen moet mee kunnen doen. Het gaat om saamhorigheid, gezelligheid en wat doen aan je conditie.

“Bijna iedereen kan wandelen”, vertelt Mario. “Het hoeft niet veel te kosten, aan goede schoenen en een jas heb je eigenlijk voldoende.” Ook dat had hij in z’n achterhoofd toen hij begon met dit initiatief. Bij z’n werkgever, Stichting Samen Werken, leerde de enthousiaste verteller dat niet iedereen de middelen heeft om allerlei sporten op te kunnen pakken. “Maar er zijn wel veel mensen die best iets willen doen, vanwege hun conditie en om er eens uit te zijn. Daarom leek het me mooi een laagdrempelige wandelclub te beginnen.”

Deelnemen kost dus niets, bij de Bergse Wandel Club. Zelfs op de tussenstops wisten Angelique en Mario te regelen dat deelnemers meegebrachte waren mogen nuttigen, óók als het horecagelegenheden zijn. “We krijgen veel medewerking van die ondernemers”, stellen ze beiden dankbaar vast. Dat geldt ook voor 24 februari, als het tweejarig bestaan wordt gevierd*, met natuurlijk een wandeling maar ook een maaltijd inclusief drie consumpties en nog wat mooie verrassingen. Dat gaat plaatsvinden in het Strandhuys, één van die locaties waar de club vaker binnenvalt.

Middenweg

Omdat de club van twee naar inmiddels gemiddeld twintig wandelaars per keer is gegroeid, komen er wat meer wensen. Angelique: “Daarin bewandelen we een middelweg.” Dat bedoelt ze natuurlijk figuurlijk: “Je kunt niet met alle individuele verwachtingen rekening houden, dus we stippelen altijd vooraf een route uit van 15 tot 20 kilometer en houden een tempo aan dat voor bijna iedereen is bij te houden.”

Bijdragen

Mario en Angelique hebben stiekemweg al best wat onkosten uit eigen zak betaald. Toch worden ze ook door een aantal ondernemers en organisaties ondersteund inmiddels. Los van die eerder genoemde horeca-adressen is Washin7 een bedrijf gebleken dat een maatschappelijk duit in het zakje doet, met een bijdrage in de organisatiekosten, te verloten wasbeurten en de toezegging om aan een sponsorloop bij te gaan dragen.

De wandelclub wil namelijk in 2019 geld bijeen gaan lopen voor de G-atleten van Spado. Die kunnen een nieuwe loopfiets heel goed gebruiken en daar is geld voor nodig. Het carwashbedrijf wil daar een substantiële bijdrage in doen en voor de rest gaan Mario en Angelique her en der geld inzamelen. Omdat er steeds vaker digitaal wordt gedoneerd heeft hij ook nog een verzoek lopen bij de Rabobank om de transactiekosten gesponsord te krijgen bij pinbetalingen. “Ik zou het zonde vinden dat er van kleinere bijdragen steeds meerdere procenten niet naar het goede doel gaan.”

Meedoen

Het is duidelijk: stilzitten is er niet bij! En wie aan al die activiteiten mee wil doen of bij wil dragen is bij deze van harte uitgenodigd. Bezoek de website of Facebookpagina van de Bergse Wandel Club eens als je meer wilt weten.

* Deelnemen aan het tweejarige jubileum op 24 februari kost 15 euro per persoon. Aanmelden kan tot en met 17 februari per e-mail: bergsewandelclub@kpnmail.nl