Uitdaging: 100 dagen, 100 gezinnen 100% restafval vrij

INGEZONDEN MEDEDELING

ZUIDWEST-BRABANT – Het project 100-100-100, dat huishoudens uitdaagt om 100 dagen afvalvrij te leven, start in het najaar in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht. Jong en oud, alleenstaand tot samenwonend. Van vrijstaand wonen tussen de weilanden tot 10 verdiepingen hoog in de stad. Iedereen kan mee doen.

100-100-100 is een landelijk beproef concept. Waar de gemiddelde Nederlander elk jaar bijna 240 kilo restafval produceert weten de deelnemers aan dit project dat terug te brengen tot ongeveer 25 kilo per jaar. Veel deelnemers denken bij aanvang dat het moeilijk is om nagenoeg afvalvrij te leven, maar in de praktijk blijkt het vaak verrassend eenvoudig. Het goed benutten van de mogelijkheden die er zijn voor afvalscheiding en door goed op te letten bij wat je inkoopt blijken in de meeste gevallen al te leiden tot deze mooie prestaties.

Er is hulp!

Vanaf 21 november is het de beurt aan de inwoners uit Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht. Uiteraard staan de deelnemers er tijdens de proef niet alleen voor. Na het tekenen van de afvalvrij verklaring kunnen zij op het platform saver.100-100-100.nl ervaringen, foto’s, video’s en tips delen. Daarnaast gaan de deelnemers aan de slag met weekopdrachten en krijgen ze tips van professionals. Wekelijks vullen zij op het platform de hoeveelheid restafval in op de ‘afvalmeter’. Hier wordt zichtbaar hoe zij presteren ten opzichte van elkaar en ten opzichte van het gemiddelde in de vier gemeenten.

Nieuwsgierig of u zonder restafval kunt leven? Voor meer informatie over de 100-100-100 uitdaging kunt u terecht op deze Saver website. Schrijf u in als deelnemer en ga vanaf 21 november de uitdaging aan 100% (rest-) afvalvrij te leven.