Uitkijken over de bossen van de Bergse Natuurpoort

Een roofvogel bracht wethouder Van der Velden een symbolisch schaartje. Samen met Stayokay manager Elianne Braskamp en Natuurpodium-directeur Robert Deliën verrichtte hij vervolgens de officiële opening van de nieuwe uitkijktoren.

BERGEN OP ZOOM – Bij de Natuurpoort aan de Boslustweg is donderdagmiddag officieel de langverwachte uitkijktoren geopend, die uitzicht geeft over een flink deel van de omliggende bossen. Wethouder Patrick van der Velden is blij dat de ‘watch tower’ eindelijk een feit is.

Het heeft al met al wat jaren geduurd. Frans Suijkerbuijk, projectleider namens de gemeente, vertelt hoe al jaren geleden de wens ontstond hier een toren te realiseren. Het moest de kers op de taart zijn van wat de gemeente samen met Stayokay en het Klimbos hier weg wilde zetten, net als het wel meteen gerealiseerde Natuurpodium. Om budgettaire redenen kwam het er echter niet meteen van.

Gefaseerd

Een andere wens was een ‘groen’ dak op het pand, letterlijk en figuurlijk. Met natuurlijke begroeiing en zonnecollectoren. Samen met de toren ging dat twee ton kosten en het is uiteindelijk gefaseerd uitgevoerd. Vorig jaar is het dak aangelegd, dit jaar kwam de toren er dan toch. Niet, zoals ooit was bedacht, met een loopbrug of tokkelbaan naar het Klimbos. Dat bleek vanwege de weg die overgestoken moet worden op te veel bezwaren te stuiten. Wel met panelen en lamellen erin die inkijk bij omliggende woningen voorkomen. Mede mogelijk gemaakt door de provincie en Landschappen van Allure.

Open voor iedereen

Robert Deliën, directeur van het Natuurpodiun, is blij met de toegevoegde waarde van de toren. “Ook educatief is het interessant”, legt hij uit. We vertellen hier leerlingen van het basisonderwijs over wat er leeft in de bossen en kunnen dat nu nog beter laten zien, letterlijk op ieder niveau.” Stayokay hostel manager Elianne Braskamp is er net zo goed blij mee. Iedereen mag er op, van passant tot gasten en bezoekers van de horeca in haar vestiging. Het vergroot de aantrekkingskracht van de locatie alleen maar. Uit veiligheidsoverwegingen gaat de toren wel dicht en op slot als de Stayokay horeca ook dicht is. ’s Avonds en ’s nachts kun je er dus niet op.

Meerwaarde

Ook wethouder Patrick van der Velden juicht deze afronding van het project enorm toe. Hij legt uit: “Het is mooi dat we dit na veel inspanningen hebben kunnen toevoegen. Het is van een duidelijke meerwaarde voor de beleving van deze Natuurpoort en de Landschappen van Allure. Er komen nu al jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers naar deze locatie, dat gaan er vast nog meer worden.” De 18 meter hoge toren heeft drie etages en is vanaf nu voor iedereen vrij toegankelijk, tijdens de openingstijden van de Stayokay horeca.