Uitslagen Europese verkiezingen: ook hier wint de PvdA

BERGEN OP ZOOM – Bijna niemand had het verwacht en de analyses komen met de meest uiteenlopende oorzaken. Toch is de PvdA als grote winnaar uit de verkiezingen gekomen. Ook in onze gemeente werd de partij de grootste.

Sommige analisten denken dat de anti-campagne van de SP, gericht op Frans Timmermans, er juist voor zorgde dat hij veel 'sympathy votes' kreeg. Anderen zien het debat tussen Rutte en Baudet, dat de avond voor de verkiezingen plaatsvond, als belangrijk keerpunt in de publieke opinie. Dan zijn er nog de mensen die denken dat de peilingen werden gekleurd door proteststemmen die niet werkelijk zijn uitgebracht. Hoe dan ook, tot grote verrassing van velen is de PvdA als grootste uit de stembus gekomen, ook in Bergen op Zoom.

VVD en Forum

De hele Brabantse Wal geeft hetzelfde beeld te zien overigens en ook de Roosendaalse buren kleurden vooral PvdA-vakjes rood. In Tholen ligt het anders, daar werd het meest gestemd op de Christenunie. Voor Bergen op Zoom geldt dat de tweede en derde plaats voor respectievelijk VVD en Forum voor Democratie zijn.

Afbeelding van Ulrike Leone via Pixabay