Tweede Kamerlid SP spreekt in motie zorgen uit over Bravis

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL / DEN HAAG – Het Bergse college van B en W en de gemeenteraad zijn vandaag per brief geïnformeerd door de lokale SP-afdeling over een motie die Tweede Kamerlid Henk van Gerven heeft ingediend. Namens zijn partij spreekt hij in Den Haag zijn zorgen uit over de financiële risico’s die Bravis neemt.

De motie is vandaag ingediend en mede gebaseerd op de input van de actiegroep Red Bravis Bergen, die onlangs een petitie aanbood aan de Bravis directie met ruim 3500 regionale handtekeningen. Het Tweede Kamerlid Van Gerven benoemt met name de zorgen over de financiële risico’s die de nieuwbouwplannen van Bravis met zich meebrengen. De SP vindt dat Den Haag hierover geïnformeerd moet worden.

Meerdere zorgen en bezwaren

Ziekenhuizen kunnen failliet gaan, is in de praktijk al gebleken. Vorig jaar kreeg bijvoorbeeld het Slotervaartziekenhuis de begroting niet meer rond, volgens de SP een direct gevolg van de marktwerking in de zorg. Bravis denkt met de fusie en de 250 miljoen kostende nieuwbouw juist te reageren op die ontwikkelingen maar daar zijn de socialisten zo zeker nog niet van. Ze willen in ieder geval dat bij dreigende faillissementen veel eerder de Kamer hierover wordt geïnformeerd.

Het is echter niet de enige reden om tegen de plannen te zijn. In de motie van Van Gerven valt te lezen dat zijn partij nog steeds de mening is toegedaan dat één groot ziekenhuis niet de juiste wijze is om deze regio en de betreffende 270.000 inwoners optimaal te bedienen. Daarom verzoekt de SP de regering ervoor te zorgen dat er in Bergen op Zoom een volwaardig ziekenhuis open blijft.

Petitie

De petitie van Red Bravis Bergen staat nog altijd online, open voor ondertekening. De lokale SP’ers Theo de Jong (raadslid) en Rob de Vos (burgerlid) roepen eenieder op te tekenen, met name ook bestuurders en raadsleden.