Vallende boom raakt auto Rijtuigweg: bewoner stond op punt van instappen

De bestuurderszijde van de rode Ford Ka is volledig geplet onder het gewicht van de vallende boom. In totaal zijn drie als 'veilig' beoordeelde kastanjes aan de kop van de Rijtuigweg-Zuid omgegaan tijdens de storm. Omwonenden zijn kwaad en overwegen de Vereniging Binnenstad aansprakelijk te stellen voor de schade, omdat die de kap van de historische maar onveilige kastanjes "doelbewust heeft gedwarsboomd." (Foto's: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – Ook de Rijtuigweg-Zuid is niet gespaard gebleven door de zware storm die het zuidwesten van Nederland teistert. Drie bomen aan de kop van de straat, bij de kruising van de Burgemeester Stulemeijerlaan, zijn omgegaan. Daarbij zijn diverse auto's beschadigd en is een rode personenwagen geraakt door een neervallende boomstam. De wagen is van een omwonende, die op het punt stond om ermee naar de sportschool te rijden. Zichtbaar aangedaan kijkt de man naar wat eens zijn auto was en hij beseft zich: "Als dit enkele minuten later was gebeurd en ik had in de auto gezeten, dan was ik zeker dood geweest." De omwonenden zijn bang maar tegelijkertijd ook boos: de verwaarloosde bomen hadden afgelopen najaar al gekapt moeten zijn. 

Ruim een jaar geleden waren de bewoners van de Rijtuigweg-Zuid getroffen door de januari-stormen van 2018. Daarbij gingen in totaal zeven kastanjes om. Uit een vervolgonderzoek bleek, dat de bomen aangetast zijn door de kastanjebloedingsziekte en jarenlang verwaarloosd waren. Vervolgens zijn vrijwel alle bomen aan de zuidzijde weggehaald, op een aantal na die aan de kant van de fontein staan. Deze zijn behouden na bezwaren van onder andere de Vereniging Binnenstad op de bomenkap, vanwege het beschermde aanzicht van de straat. De Monumenten Welstandscommissie (WMC) stelde deze vereniging deels in het gelijk en daarop besloot wethouder Van der Velden de kap uit te stellen voor een aanvullend onderzoek.

Zo snel mogelijk kappen

De omwondenden die zich op straat hebben verzameld -op veilige afstand van de wankelende bomen want mogelijk gaan er nog meer omver- zijn woest. "Die ene kastanje is van binnen zo rot als een mispel", zeggen ze. "Waarom moesten die bomen zonodig blijven staan? Alleen omdat een binnenstadsclubje ze zo mooi vindt?" Ook de leden van de Bomenwerkroep Rijtuigweg, die met de gemeente overleg voert over de herinrichting van de straat, vinden dat de resterende bomen nu zo snel mogelijk weg moeten. "Liever vandaag nog dan morgen. Dit kán niet langer, het is onverantwoord. We zijn opnieuw door het oog van de naald gegaan wat betreft persoonlijke ongevallen."

Aansprakelijkheid

De vraag is wie nu opdraait voor de schade aan de auto's. De woede van de bewoners richt zich op de Vereniging Binnenstad "die de kap bewust hebben gedwarsboomd" en ze overwegen bestuursleden van de VB persoonlijk aansprakelijk te stellen. VB-woordvoerder Flip Aertssen wijst elke aansprakelijkheid nadrukkelijk van de hand en legt de bal op zijn beurt weer neer bij de gemeente Bergen op Zoom. "De wethouder is verantwoordelijk voor de uitvoering, niet wij."

Aandacht

Vanuit de gemeente kan wethouder Van der Velden op dit moment niet inhoudelijk reageren maar hij stelt wel "dat de situatie aan de Rijtuigweg de volledige aandacht heeft. Maar er zijn tientallen stormmeldingen her en der in Bergen op Zoom. Het is een heksentetel nu met deze storm."  De omgeving van de Rijtuigweg-Zuid is inmiddels afgezet voor doorgaand verkeer: in de loop van de zondagmiddag worden de stammen en takken weggehaald door een takelbedrijf.

Inmiddels heeft het CDA schriftelijke vragen (link) ingediend bij het college.