Van der Kallen wil einde samenwerking met in opspraak geraakte accountant

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Louis van der Kallen plaatste vandaag een social media bericht over de accountant die de jaarrekeningen van de gemeente controleert. Die organisatie is landelijk in opspraak gekomen wegens meerdere dubieuze belastingconstructies. De BSD fractieleider vindt dat Bergen op Zoom niet meer moet willen samenwerken met deze dienstverlener.

Het landelijk opererende accountancy- en belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk is in opspraak geraakt. In een Volkskrant artikel valt te lezen dat het bedrijf jarenlang dubieuze belastingconstructies opzette voor meerder klanten. Dat gaf de organisatie ook toe in een brief aan het ministerie van Financiën, die tot nu toe intern bleef. Vanwege een rechtzaak die een gedupeerde klant heeft lopen tegen een voormalige topman kwam het aan het licht.

Grote moeite

BSD voorman Van der Kallen is een principieel mens, geeft ie zelf ook toe. Hij heeft er daarom grote moeite mee dat overheid zaken doet met bedrijven die er juist alles aan doen om ieder denkbaar gaatje te gebruiken om zo min mogelijk belasting af te dragen. "Het gaat om moraliteit", vertelt hij. "Je moet je afvragen of die werkwijze wel de beste is voor de samenleving. Ik vind van niet en daarom zou in mijn optiek ook een gemeente niet moeten samenwerken met dienstverleners die zo opereren."

Hooiberg

De partijleider is zich terdege bewust van het feit dat een andere organisatie vinden, die niet zo werkt, waarschijnlijk érg lastig wordt. De markt vraagt immers om die aanpak. Maar hij blijft bij z'n overtuiging dat overheid, ook lokaal, daar niet aan mee zou moeten werken. "Belasting ontwijken is een mentaliteit die niet bij de overheid past", klinkt het stellig. Hij vindt dan ook dat Bergen op Zoom moet blijven zoeken naar die speld in de hooiberg.

Verzetten tegen verder samenwerking

Het contract met de huidige dienstverlener loopt nog tot 2019, weet van der Kallen. Het hoeft niet voortijdig opengebroken te worden wat hem betreft, dat zou te veel kosten. Maar hij gaat tegen die tijd wel een punt maken van het stoppen van de samenwerking, laat hij weten. "Als ik tenminste herkozen wordt als raadslid. Ik stel me weer herkiesbaar in ieder geval."

De gemeente heeft nog geen officiële reactie op de situatie. Woordvoerder Erwin Stander gaat intern navraag doen en komt er op terug, zegde hij toe.

Afbeelding: Pixabay/Gerd Altmann