V&D maakt balans op en sluit de deuren

Fotobijschrift: De Bergse V&D in betere tijden, in het begin van de jaren '70. (archieffoto gemeente Bergen op Zoom)

BERGEN OP ZOOM – Het in faillissement verkerende warenhuis V&D is vanaf vandaag gesloten. De Bergse vestiging aan de Stationsstraat houdt de deuren dicht – in navolging van alle andere filialen. Het warenhuis houdt vandaag en morgen de deuren voor het publiek dicht, zodat de voorraad geïnventariseerd kan worden. Vanaf woensdag moet er meer duidelijkheid zijn over een eventuele doorstart maar de kansen voor de Bergse V&D lijken gering.

Vandaag zou de 'dag van de waarheid' worden voor het het noodlijdende bedrijf maar de curatoren hebben nog drie dagen respijt gegeven. In de tussentijd maakt het warenhuis letterlijk de balans op. Het is nog onzeker of de Bergse vestiging ooit nog zal opengaan. Het pand is zwaar verouderd en de gegadigden voor een overname -Cool Investments en Hudson Bay- zouden vooralsnog alleen voor een deel van de filialen interesse hebben.

Jarenlang niet geïnvesteerd

In de Bergse vestiging is al jarenlang niet meer geïnvesteerd. Het pand dateert uit 1955 en was voor die tijd modern en vernieuwend. In de daaropvolgende decennia was de Bergse V&D-locatie één van de pijlers van de economie in de binnenstad. Gaandeweg raakte het gebouw verouderd en bleven noodzakelijke vernieuwingen achter; zo had het pand als enige van alle V&D's géén roltrap. Vijf jaar geleden was er sprake van grote vernieuwingsplannen maar die zijn nooit uitgevoerd.

Overleg met pandeigenaar

Twee maanden geleden gaf wethouder Patrick van der Velden aan in overleg te gaan met de pandeigenaar, ASR Fortis, over de toekomst van het V&D-gebouw als de huur niet wordt voortgezet. Een gemeentewoordvoerder kon maandag niet zeggen of deze gesprekken al iets hebben opgeleverd. Inmiddels is ook bij omwonenden zorg over de toenemende mate van verval van het pand. De verf bladdert af en de gevel zou een onverzorgde indruk maken, zo wordt er geklaagd.