Vereniging Binnenstad: beeldkwaliteit Nieuwe Vesting benedenmaats

Een foto-compilatie van een nieuwe woontoren in Nieuwe Vesting. Deze nieuwbouwflat 'Op de Weele' is nu in aanbouw. Dergelijke hoogbouw hoort hier niet thuis, vindt de VB, ook al is het volgens het bestemmingsplan technisch gezien wél mogelijk. (Tekst en fotocompilatie: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – De Vereniging Binnenstad (VB) is niet tevreden met de nieuwbouwwijk Nieuwe Vesting, die momenteel gerealiseerd wordt op het voormalige Nedalco-terrein. "De beeldkwaliteit voldoet absoluut niet", stelt woordvoerder Flip Aertssen als hij donderdagavond de Bergse gemeenteraad toespreekt. Hij pleit daarom voor een duidelijk en helder beeldkwaliteitsplan dat leidend moet zijn bij bouwplannen.

"De hoogbouw is weliswaar toegestaan volgens het bestemmingsplan maar als je ziet hoe het wordt, dat kán natuurlijk niet." Daarbij doelt de woordvoerder op de meerlaagse appartementengebouwen die er nu gerealiseerd worden. Daarom wil de VB dat de Bergse raad striktere voorwaarden stelt aan de handhaving van het beeldkwaliteitsplan bij de bouw in en rondom de historische binnenstad. Ook wil Aertssen dat er geen zonnepanelen in de binnenstad worden toegestaan. De Bergse raadsleden besluiten deze maand over het welstandbeleid en het mogelijk aanwijzen van nieuwe welstandsvrije gebieden.

Rommelig

Verder wil Aertssen dat de gemeente toezicht houdt op de aankleding van de binnenstad. De terrassen op de Grote Markt zijn te rommelig en ook de inrichting van pleintjes zoals bij het Gouvernement moet onder welstand vallen. "We willen niet dat het beschermd stadsgezicht wordt aangetast", zo stelt hij. Ook wijst hij op historisch waardevolle gebieden buiten het stadscentrum, zoals aan de Canadalaan. Ook deze gebieden verdienen een stedenbouwkundige bescherming en de VB wil voorkomen dat hier welstandsvrij gebouwd en verbouwd kan worden.