Vereniging Binnenstad bindt strijd aan tegen lelijke winkelpuien

Lelijkheid in de Bergse binnenstad: een winkelpui in de Kortemeestraat (foto links) is rond 1980 gebouwd volgens de toenmalige normen maar past niet meer in het huidige straatbeeld. Ook de volledig afgeplakte en geblindeerde etalages in de Steenbergsestraat (foto rechts) zijn fantasieloos. De antracietgrijze beschildering van de bovengevel werkt hier bovendien ernstig ontsierend – aldus de nota van de VB. (Tekst: KijkopBergenopZoom.nl / foto's: Vereniging Binnenstad)

BERGEN OP ZOOM – Voor de Vereniging Binnenstad mag het Bergse stadscentrum weliswaar uitblinken in historische schoonheid; toch zijn veel winkelpuien lelijk en achterhaald. Terwijl de bovenzijde van de panden nog de grandeur uit vervlogen eeuwen uitstralen, is de winkelpui vaak een gapend gat van staal en beton. De VB zou graag zien dat pandeigenaren moeite doen om deze gevels weer 'in balans te brengen'. Daarom presenteerde de belangenvereniging donderdagmorgen een puiennota met daarin tal van foto's: schoolvoorbeelden van hoe het moet en hoe het vooral níet hoort.

De aanleiding voor de notitie 'Waardering van winkelpuien in Bergen op Zoom' is de restauratie van het pand Lievevrouwestraat 10, recht tegenover de Potterstraat. Een vroegere winkel is omgebouwd voor wooneenheden waarbij de winkelpui werd vervangen door de oorspronkelijke 18e eeuwse vensterindeling. Wie er nu langs loopt, zou niet beter weten dan dat het er altijd zo heeft uitgezien. De recente geschiedenis is op deze plaats zorgvuldig uit het straatbeeld 'weggepoetst'. "Alleen twee pilasters in Jugendstil-bouwstijl herinneren nog aan de verdwenen winkelgevel", zegt VB-bestuurslid René Rijnders.

Make-over

Mede naar aanleiding van deze restauratie constateert de Vereniging Binnenstad dat er nog veel lelijkheid is in het Bergse stadscentrum. Ook tientallen andere historische panden zouden zo'n make-over kunnen gebruiken. Donderdagmorgen presenteerde de VB ten overstaan van de pers een selectie van winkelpuien die een opknapbeurt kunnen gebruiken. Zoals de voormalige -en sinds enige tijd leegstaande- muziekwinkel aan de Kortemeestraat: een mooie 17e eeuwse bovengevel met natuurstenen spekbanden en klassieke T-vensters; de begane grond is een ratjetoe van verschillende vensters met een portiek. De grote lichtbakken met reclame boven de winkeldeur accentueren de lelijkheid.

Tijdsbeeld

Reijnders moet toegeven: vier decennia geleden, toen deze gevel tot stand kwam, waren dit soort winkelpuien gebruikelijk. Sterker nog: het was de toenmalige gemeentelijke Monumentencommissie die destijds deze mix tussen oud en modern adviseerde. "Het aanzien van winkelpanden is bepaald door het tijdsbeeld en vroegere opvattingen", aldus het VB-bestuurslid. Inmiddels is de visie 180 graden gedraaid. Bij monumentale gebouwen is niet langer de economische bestemming leidend maar is er juist oog voor historie en originaliteit.

Ontsieren

Toch bepaalt niet alleen de architectuur het aanzien van een winkelpui. Ook de overvloedige plaatsing van vlaggen of banieren kan de pui ontsieren. Of een ongemakkelijke kleurkeuze van de gevel en de aankleding van de etalage. Opnieuw komt een anti-voorbeeld aan de orde: een vroegere winkel aan de Steengbergsestraat die nu is ingericht als advocatenkantoor. De geblindeerde vensters in de voormalige winkeldeur en etalagevensters zijn volledig afgeplakt met witte en oranje plasticfolie. "Het ziet er niet uit. Maar we kunnen er helaas niets tegen doen."

Video: Voorafgaand aan de perspresentatie had de VB een overleg met wethouder Van der Velden. VB-bestuurslid René Reijnders vertelt hierover: "We hebben nog een aantal leuke ideeën meegekregen."