Verkeer A4 omgeleid door wateroverlast

BERGEN OP ZOOM / STEENBERGEN – De snelweg A4 is maandagmorgen een tijd afgesloten geweest, door de extreme wateroverlast van vannacht. Het wegdek kwam blank te staan ter hoogte van het aquaduct bij Steenbergen en doorgaand verkeer was lange tijd niet mogelijk. De brandweer en Rijkswaterstaat waren tot in de middag bezig met het wegpompen van het water. Het verkeer is bij knooppunt Zoomland omgeleid via de A58. Dit zorgde voor een extra zware ochtendspits, ook omdat de meeste vakanties weer voorbij zijn.

Volgens woordvoerder Suzanne Maas van Rijkswaterstaat heeft het wegpompen van het water nog tot ver in de ochtend geduurd en ook nu draaien de pompen nog op volle toeren. Over de oorzaak is nog niets bekend; mogelijk heeft de verhoogde grondwaterstand in de omliggende bermen ermee te maken. "De berm is compleet verzadigd en het water loopt zó de weg op." Er is géén direct verband met het aquaduct, aldus de woordvoerdster.

Hagelstenen

Voor de derde maal in slechts twee weken tijd is de omgeving van Bergen op Zoom getroffen door ernstige wateroverlast. Een reeks zware neerslagbuien, die gepaard gingen met onweer en zware windstoten, trok rond middernacht over de regio. De brandweer kreeg tientallen meldingen binnen van stormschade en ondergelopen ruimtes. De buien zorgden in vrijwel het hele land voor ernstige hinder; door hagelstenen ter grootte van kiezelstenen kwam bijvoorbeeld het verkeer op de A2 bij Utrecht compleet stil te staan. Ook de regio Bergen op Zoom is door hagelbuien getroffen maar deze hebben -voor zover bekend- geen ernstige schade veroorzaakt.

Update: De weg is vanmorgen inmiddels voor één rijbaan vrijgegeven en het verkeer moet rekening houden met forse vertragingen. Volgens Suzanne Maas blijft er sprake van aanhoudende hinder, omdat nieuwe regen verwacht wordt. Zij sluit niet uit dat de rijbaan bij nieuwe stortregens weer zal worden afgesloten; dit blijft echter moeiljk te voorspellen. Vooralsnog heeft Rijkswaterstaat nog géén advies afgegeven voor een alternatieve rijroute.

Fotobijschrift: Het aquaduct bij Steenbergen; beelden van de wateroverlast, vanmorgen vroeg (foto's: Rijkswaterstaat/ Weginspecteur Jeroen).