BERGEN OP ZOOM – De drie versperringsblokken langs de Zoom, die enkele jaren geleden zijn weggehaald vanwege onderhoud aan het Anton van Duinkerkenpark, keren terug. Sinds woensdag worden de metershoge blokken op hun oorspronkelijke plaats teruggezet. De versperring maakt deel uit van de verdedigingslinie uit WO2 en de blokken moesten destijds de Duitse tanks tegenhouden.
Langs het riviertje de Zoom ligt een tankversperring waarvan jaren geleden drie blokken zijn weggehaald in verband met de realisatie van het Bergbezinkbassin en de bijbehorende afvoer naar de Zoom. “Deze blokken van de tankversperring worden nu teruggeplaatst waardoor weer een stukje erfgoed uit het oorlogsverleden in ere wordt hersteld”, aldus wethouder Patrick van der Velden.
Lincolnbrug
De versperringsblokken zijn tijdens WO2 in het toenmalige Stadspark geplaatst. Ze vormden, in een 700 meter lang lint, een verdedigingslinie langs het water zodat tanks het water niet konden oversteken. Dit lint van versperringsblokken is onderbroken door de huidige Lincolnburg. Der brug is rond 1880 ontworpen door Lieven Rosseels (1843-1877) tuinarchitect van het stadspark Anton van Duinkerken.
Monunument
Een klein deel van de versperring is in de jaren '60 weggehaald bij aanleg van de Ravelstraat maar voor het overgrote deel is de linie nog intact. Zowel de brug als de versperringsblokken hebben in 2007 de status van gemeentelijke monument gekregen. Jaarlijks vindt bij de brug een herdenkingsbijeenkomst voor het Lincoln Regiment plaats.
Revitalisering Anton van Duinkerkenpark
Het Anton van Duinkerkenpark is in de afgelopen jaren gerevitaliseerd. De vijver is gebaggerd en de oeverconstructies zijn vernieuwd. Ook is de brug naar het eiland weer in goede staat gebracht. De komende periode wordt ook het omliggende groen aangepakt.
Foto: Han Verbeem