Volgens BSD is er opnieuw veel meer gaande in buurt Plejadenlaan

BERGEN OP ZOOM – De vuurwerkbom die eerder deze week een woning aan de Mercuriusstraat zwaar beschadigde, staat niet op zichzelf. Volgens de BSD is het al ruime tijd weer geregeld hommeles in de buurt.

Bij en in de omringende buurten van de Plejadenlaan is het al weer geruime tijd onrustig, schrijven partijleider Louis van der Kallen en duoraadslid Manuela van Gent. Ze halen daarbij nog even de recente geschiedenis aan, waarin eind vorig jaar bijvoorbeeld een auto van een bewoonster op leeftijd in brand was gestoken en het toenmalige raadslid Piet van den Kieboom door straatjeugd werd belaagd met vuurwerk omdat het het opnam voor de ouderen in de flat aan de Plejadenlaan.

Er is toen een betere aanpak beloofd door de burgemeester. Er kwamen extra camera's, gesprekken met de bewoners en de toegang tot de flats werd de hangjongeren bemoeilijkt. Daarnaast kregen WijZijn Traverse en de wijkagent duidelijke instructies, aldus Van Gent en Van der Kallen.

Volop onrust en criminaliteit

Lang heeft het niet geholpen, stelt de BSD vast. De eerste maanden van dit jaar waren betrekkelijk rustig maar inmiddels is het weer raak en het lastig vallen van bewoners gaat gewoon door. Een brief aan het college beschrijft:  “Er wordt op diverse plekken in de buurt volop gedeald, enige weken geleden heeft er een flinke knokpartij plaatsgevonden tussen rivaliserende partijen, is er op donderdag 24 mei j.l. brand gesticht in een woning op de tiende verdieping van een van de Plejadenflats en is er in de vroege morgen van 1 juni een (brand)bom door de ruiten van een woning in de Mercuriusstraat-West gegooid."

Veel vragen

De fractie maakt zich ernstig zorgen over de situatie en stelt er een aantal vragen over aan B en W. De BSD vraagt zich allereerst af in hoeverre het college op de hoogte is van alle recente voorvallen. Verder wil de fractie weten of er gedurende het jaar al maatregelen zijn genomen om misstanden aan te pakken dan wel te voorkomen en zo ja, of die effectief bleken. Vanzelfsprekend vraagt de brief tevens hoe dit verder opgevolgd gaat worden. En naar hoe het gerechtelijke onderzoek naar de verdachten van de brandstichting en het geweld rondom de jaarwisseling verloopt. Als laatste willen de fractieleider en het duoraadslid graag weten of het college een relatie vermoedt tussen de ‘vuurwerkbomaanslag' van 1 juni en de eerdere ernstige voorvallen in de buurt van het afgelopen jaar.

Stockfoto: Pixabay/TheDigitalArtist