Voor de bewustzijn rondom het geweld tegen vrouwen en meisjes kleurt ook Bergen op Zoom oranje

In de campagne Orange The World en is donderdagavond het startsein voor gegeven in Bergen op Zoom. Wethouder Letty Demmers zette in het bijzijn van vertegenwoordigers van de gemeente Bergen op Zoom, van de politie en van de Bergse Soroptimisten het licht op De Maagd op oranje.

Ook het politiebureau aan de Zuidoost-Singel kleurde deze avond fel oranje (foto  Orande Mensink). Orange The World is een jaarlijkse, wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Dit is nodig, want wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld en in Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes.

Hierover werd vanmorgen gedebatteerd in het cultuurgebouw van RSG ’t Rijks. Volkan Tasdan (leraar maatschappijwetenschappen) en Margreet Sijbring (Soroptimist te Bergen op Zoom) legden de leerlingen uit 4 VWO stellingen voor waarop gereageerd mocht worden in de vorm van een Lagerhuisdebat. Wethouder Joey van Aken, ooit zelf leerling op ’t Rijks, vertelde hoe hij in zijn werk als wethouder volksgezondheid, wonen en welzijn geconfronteerd wordt met verhalen over vrouwen die slachtoffer zijn geworden van (huiselijk) geweld. Politie-agente Joanne Kodde gaf een toelichting over de gevaren die de huidige digitale tijd met zich meebrengt. De aanwezigen Soroptimisten waren erg onder de indruk hoe moedig de leerlingen stelling namen en zich heel goed en genuanceerd konden verwoorden. Tot 10 december branden de lichten op De Maagd en Het Ravelijn nog oranje en zullen de Soroptimisten door middel van posters en gekleurde stoepen de aandacht vragen, om zo een stapje dichterbij te komen in het bestrijden en voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes.