Voorzitter Peter Mennes heeft veel zin in Rabo JazzBoZ nieuwe stijl

BERGEN OP ZOOM – Je moet blijven innoveren, vindt Peter Mennes. Hij is voorzitter van Rabo JazzBoZ en erg enthousiast over de nieuwe aanpak. Een gesprek over afscheid van de grote zwarte tent en een uniek muziekproject met bewoners van tanteLouise.

Mennes: “Wat we erg belangrijk vinden is laagdrempelig blijven. Optredens moeten in principe kosteloos te bezoeken zijn en we proberen eveneens zo veel mogelijk muziekstijlen te presenteren, zodat iedereen wel iets vindt dat aanspreekt.” Daarnaast wil de organisatie van wat alweer de 43e editie wordt, zichzelf uit blijven vinden.

Candy Dulfer

Eén in het oog springend element is verdwenen. Dit jaar geen grote zwarte tent meer op de Grote Markt maar, alleen op zaterdag, een overdekt podium voor het stadhuis. Met daarop vanaf 19.00 uur acts als GetBrassed!, Evil Empire Orchestra en als afsluiter Candy Dulfer met dampende en stampende disco, soul, dance, jazz en R&B. “Maar er gebeurt daar meer hoor”, vertelt Peter. “Er trekt die middag een echte parade door de stad, met straatorkesten en dansgroepen, en die stoet eindigt op de Grote Markt. Rond half vijf gaan we daar, samen met de horeca en verschillende bandjes, de Grootste Jazzborrel van Nederland houden. Er komen statafels en er wordt op bitterballen getrakteerd. We verwachten goed weer dus dat gaat vast heel gezellig zijn.”

Meer niews

Terugkerende onderdelen zijn er eveneens, zoals drie dagen lang muziek op het Beursplein en de viering in de Gertrudiskerk. “Maar we hebben ook programmaonderdelen toegevoegd of gewijzigd”, aldus de voorzitter. Jazz en Route is bijvoorbeeld voortaan op vrijdag, dit jaar met minstens 16 acts in de Bergse horecagelegenheden. En er gebeurt het nodige in en bij het Markiezenhof, zowel in de kelder als de Hofzaal en de binnenplaatsen. “Maar ook in de Franse Tuin. Daar wordt een aantal intieme luisterconcerten gegeven, heel bijzonder.”

Muziek met en voor bewoners tanteLouise

Wat zéker bijzonder is, is het project dat Rabo JazzBoZ is aangegaan met tanteLouise. Peter legt uit: “Hier zijn we heel erg trots op. Er gaan een aantal muzikanten voor meerdere onderdelen muziek maken daar, met verschillende doelstellingen. Er komt een concert in Moermont met onder andere Michael Varekamp en daarnaast gaat later dit jaar een aantal muzikanten spelen in de kamers bij bewoners. De wetenschap ontdekt steeds beter wat muziek allemaal doet met het brein, ook bij demente mensen. Die zingen of spelen oude liedjes niet alleen mee, maar krijgen daardoor tevens geregeld oude herinneringen terug. Dat is toch mooi?”

Zelfs mensen die nog verder weg zijn in hun dementie, worden merkbaar positief geprikkeld door muziek. In de medische wereld noemen ze het ‘reminiscentie’. Als blijkt dat dit experiment slaagt, willen Rabo JazzBoZ en tanteLouise daar zeker mee verder en er mogelijk zelfs wetenschappelijk onderzoek aan koppelen. In hoeverre dat nog met de doelstellingen van een muziekevenement te maken heeft? Voorzitter Mennes: “We willen muziek bij mensen brengen. Is dit daar geen prachtig voorbeeld van?”

Meer weten over Rabo JazzBoZ? www.jazzboz.nl