Vorstelijk geschenk voor Vrienden van het Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM – De Vrienden van het Markiezenhof hebben een belangrijk schilderij uit de 18e eeuw weten te verwerven: het staatsieportret van Karel Theodoor van Palts-Sulzbach (1724-1799), de laatste markies van Bergen op Zoom. Het werk was jarenlang in privébezit en is dinsdagavond door mevrouw Feber-Swellengrebel aan de Vriendenstichting geschonken. De overhandiging heeft plaats tijdens de jaarlijkse Vriendenavond in de Hofzaal en de gulle schenkster is benoemd tot 'Vriend voor het Leven'. Dit houdt onder meer in dat zij voortaan gratis toegang heeft tot het museum. Het portret van de markies zal een prominente plaats krijgen in Het Markiezenhof.

Met de schenking wordt het portret het derde werk in de collectie van Het Markiezenhof waarop markies Karel Theodoor is afgebeeld. Het museum bezit daarnaast twee portretten van zijn vrouw Elisabeth Augusta. Waarschijnlijk is het schilderij gemaakt voor één van de vele representatieve gebouwen en paleizen die de Karel Theodoor bezat. Hij was niet alleen markies van Bergen op Zoom maar heerste ook over vorstendommen in Duitsland.

Moment suprème

De schenking van het schilderij is het 'moment suprème' van de jaarlijkse Vriendenavond van de stichting Vrienden van Het Markiezenhof. Voorzitter Frans van Dongen nam het werk in ontvangst, in aanwezigheid van de tientallen genodigden: de ondersteuners en donateurs die gezamenlijk de 'Vrienden' vormen. Sinds 1968 verwerft de stichting belangrijke en historisch waardevolle objecten voor de aankleding van het laat-middeleeuwse stadspaleis. Bij de overhandiging was ook wethouder Arjan van der Weegen (cultuur) aanwezig.

Gastsprekers

Na de overhandiging volgt voor de genodigden nog een avondvullend programma waarin uitvoerig bij het bijzondere geschenk wordt stilgestaan. Zo geven diverse gastsprekers uitleg over de achtergronden van de nieuwste verwerving. Kunsthistoricus Daphne Valentijn houdt een kunsthistorische beschouwing over het portret en stadshistoricus Yolande Kortlever vertelt de gasten meer over de markies zelf.
 
Cultuurbedrijf

Verder kunnen de aanwezige Vrienden van het Markiezenhof kennis nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cultuur. Wethouder Van der Wegen vertelt over de Cultuurvisie en de daaruit voortvloeiende vorming van het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom. Het Markiezenhof maakt samen met schouwburg De Maagd en CKB deel uit van dit Cultuurbedrijf. Ook de onlangs gerestaureerde Gevangenpoort is aan het museum toegevoegd als een soort 'buitenpost'. Ook volgt er een kennismaking met Cees Meijer, de nieuwe museumdirecteur en aanvoerder van het Cultuurbedrijf.

Fotobijschrift: De Vrienden van het Markiezenhof hielden dinsdag de jaarlijkse Vriendenavond in de Hofzaal. Daarbij overhandigde mevrouw Feber-Swellengrebel een 18e eeuws portretschilderij van de markies Karel Theodoor van Palts-Sulzbach. Wethouder Arjan van der Wegen en museumdirecteur Cees Meijer gaven vervolgens uitleg over de nieuwe Cultuurvisie en de vorming van het gemeentelijk Cultuurbedrijf (foto's: Han Verbeem).