Vragen over veiligheidsprotocollen bij brandmelding parkeergarage De Parade

BERGEN OP ZOOM – Lijst Linssen vraagt zich af of het afgelopen zondag wel allemaal goed ging, toen vuurwerk voor hevige rookontwikkeling zorgde in het trappenhuis van winkelcentrum De Parade. Er zou mogelijk niet volgens voorgeschreven veiligheidsprotocollen zijn gehandeld. Dat baart de partij zorgen.

Op zondag 7 januari, iets voor 13.00 uur, was er een brandmelding bij parkeergarage De Parade.  De politie was, volgens een brief van duoraadslid Maikel de Bekker en raadslid Meino Dam, als eerste ter plaatse en zag ernstige rookontwikkeling vanuit het trappenhuis. De oorzaak was nog onduidelijk, waarna uit voorzorg de MediaMarkt en de Jumbo werden ontruimd. Tot zo ver niets aan de hand…

Ernstige zorgen

Bij Lijst Linssen zijn echter ook berichten binnengekomen die de fractie ernstige zorgen baren, melden De Bekker en Dam in een brief aan het college. Op het moment dat de brandweer werd ingeseind is namelijk niet direct een ontruimingssignaal gegeven. Het publiek kon nog steeds gebruik maken van de liften en auto’s konden nog steeds de parkeergarage inrijden. Pas na het ontruimen van de winkels werden de liften en inrit van de garage afgesloten. Dat had bij een echte brand slecht kunnen aflopen, aldus de fractie. Die vraagt zich af of veiligheidsprotocollen nog wel ‘up to date’ zijn en wil van het college weten of hier niet eens dringend naar gekeken moet worden. Het zou, zo stelt de brief voor, wellicht zelfs goed zijn dit voor alle parkeergarages te doen.