Vuurwerkshow gaat door ondanks komst vluchtelingen

BERGEN OP ZOOM – De 200 oorlogsvluchtelingen die komend weekeinde in Bergen op Zoom worden opgevangen, krijgen letterlijk een knallend onthaal. Op korte afstand van sporthal De Boulevard vindt zondagavond vanaf half acht de vuurwerkshow van Ed Raket plaats. De gemeente noemt het een 'ongelukkig toeval' dat mensen die voor oorlog en geweld op de vlucht zijn, geconfronteerd worden met zwaar vuurwerk. Maar een keuze voor die andere opvanglocatie, sporthal Gageldonk, is niet aan de orde. "De Boulevard blijft de vaste locatie voor noodopvang."

Vuurwerkondernemer Edwin Vader van het bedrijf Ed Raket is volledig verrast door het bericht dat komend weekeinde een nieuwe groep oorlogsvluchtelingen aan De Boulevard wordt ondergebracht. De gemeente heeft de ondernemer hiervan niet op de hoogte gebracht. Zondag heeft Ed Raket de jaarlijkse vuurwerkshow gepland ter hoogte van Het Strandhuys, vlakbij de sporthal met de noodopvang. "Alweer een bericht dat ik via de media moet horen", zegt hij als de redactie van KijkopBergenopZoom hem belt over het nieuws van de opvang. Van een eventueel verzetten van het evenement kan volgens de ondernemer geen sprake zijn. "Alles is al geregeld en voorbereid voor zondag."

Heel erg

De ondernemer is zich ervan bewust dat het afsteken van knallend vuurwerk in de nabijheid van oorlogsvluchtelingen voor een aantal van hen als traumatisch kan worden ervaren. "Dat vinden we echt heel erg voor hen", zegt de ondernemer. "Maar we kunnen er nu helaas niets meer aan veranderen. Wij konden dit vooraf ook niet weten."

Boulevard vaste opvanglocatie

Ook op het stadskantoor is er geen aanleiding om de al verstrekte vergunning te herzien en men noemt het een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden' Een keuze voor een andere crisisopvanglocatie, sporthal Gageldonk, is volgens gemeentewoordvoerdster Marije Romijn niet overwogen. "De Boulevard vinden we meer geschikt vanwege de betere toegankelijkheid en de opvangcapaciteit." Daarbij geeft de geplande vuurwerkshow volgens haar "geen aanleiding om van deze keuze af te zien." Volgens haar blijft sporthal De Boulevard de vaste locatie bij noodopvang van vluchtelingen.

Professionele begeleiding

Wel zullen de vluchtelingen vóóraf duidelijk worden geïnformeerd over de vuurwerkshow, zegt Romijn. "Dan weten ze wat er aan de hand is als het vuurwerk begint." Bovendien is volgens de gemeente professionele begeleiding aanwezig om de mensen op te vangen. Donderdag gaan de gemeente en de hulpdiensten in overleg over de opvang en de onderteuning daarbij.

Update 18.30 uur