VVD introduceert een idee: de kinderstadsdichter

BERGEN OP ZOOM – Politiek hoeft niet alleen te gaan over lastige dossiers en ingewikkelde maatschappelijke kwesties. Er mag ook wel eens nagedacht worden over leukere zaken. De VVD stelt daarom een nieuw initiatief voor: een Bergse kinderstadsdichter.

VVV-afdelingsvoorzitter Jan van Wijk is begaan met de literatuur. Hij geeft zelf ook af en toe verhalen en dichtbundels uit. Enige tijd geleden maakte hij kennis met het initiatief van de Belgische stad Sint-Niklaas, alwaar men op zoek is naar een jeugdige dichter die bij speciale gelegenheden optreedt en de stad verrast met eigen werk, liefst natuurlijk met een lokale boodschap of ondertoon. Het leek Van Wijk wel wat voor hier en zijn fractie is het daar mee eens.

Eigen kijk op onze samenleving

Gedacht wordt aan een basisschoolleerling uit de bovenbouw, meldt raadslid Rian Govers in een brief aan het college. Aanleidingen kunnen zijn Koningsdag of de komst van de Sint maar ook serieuzere momenten als de herdenkingen en vieringen rondom de bevrijding. Er zou ieder jaar een nieuwe kinderstadsdichter moeten worden aangewezen, met een eigen creatieve kijk op de wereld en onze gemeenschap.

De VVD vindt het idee passen in een stad van stoet en spel maar ook vanwege de laaggeletterdheid in de regio. “Wij dagen iedereen maar vooral ook de jeugd uit om veelzijdig met taal bezig te zijn”, schrijft Gabriëls aan het college van B en W. Haar partij vraagt of de gemeente eens, samen met de bieb en het basisonderwijs, kan kijken of hier een mooie invulling aan te geven is.

Stockfoto: Pxhere